От Кусто до Кристо

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Заговори ли се за гмуркане в България, обикновено в същото изречение присъстват Росен Желязков и Ина Димитрова. Те правят всичко, свързано с подводния спорт. Експерти са в техническото гмуркане. Освен това имат водолазен център.

От Кусто до Кристо - Ина Димитрова
Ина Димитрова

Занимавали са се и с професионалната специалност на Росен – монтиране на подводни пристанищни съоръжения. Тези в повечето известни български марини са поставени от него.

Той още от дете знае, че иска да стане водолаз. Въображението му съвсем се разпалва в тази посока някъде около 6-и клас, когато живее в Либия и се гмурка в Средиземно море с шнорхел, маска и плавници.

От Кусто до Кристо - Ина Димитрова
Ина със свои ученици по гмуркане

Да, на начинаещия гмуркач и това му стига, но ако търсите нещо по-специализирано, винаги можете да го откриете в двата магазина на Росен и Ина. Те са ексклузивни вносители на оборудване за водни спортове от най-добрите световни марки. „Това са екипировката и лодките, в които самите ние вярваме, харесваме и използваме“, казва Ина. В магазините се предлагат и продуктите на Aqua Lung – най-стария и престижен производител на водолазно оборудване, използващ търговското наименование, дадено преди 70 години на апарата за дишане под вода (акваланг) от неговите изобретатели – Жак-Ив Кусто и Емил Ганян.

Ина и Росен имат в главата си още много идеи. Тя, например, е много привлечена от интересните подводни пещери на Мексико.

Но сега на дневен ред е нещо по-творческо. Двамата работиха по последния международен проект на прочутия артист Кристо (Христо Явашев) – „Плаващите кейове“, който се случи в италианското езеро Изео. Росен и Ина бяха ангажирани да направят подводните съоръжения на огромната арт инсталация. Начинанието беше толкова амбициозно, че от началото на 2016-а двамата се преместиха в Италия за дълъг период, за да изпълнят всичко по най-добрия начин. Защото за тях друг начин просто няма.

Повече за проекта на Кристо “Плаващите кейове” вижте тук.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.