От Кусто до Кристо

0
 

Сподели

Shares

Заговори ли се за гмуркане в България, обикновено в същото изречение присъстват Росен Желязков и Ина Димитрова. Те правят всичко, свързано с подводния спорт. Експерти са в техническото гмуркане. Освен това имат водолазен център.

От Кусто до Кристо - Ина Димитрова
Ина Димитрова

Занимавали са се и с професионалната специалност на Росен – монтиране на подводни пристанищни съоръжения. Тези в повечето известни български марини са поставени от него.

Той още от дете знае, че иска да стане водолаз. Въображението му съвсем се разпалва в тази посока някъде около 6-и клас, когато живее в Либия и се гмурка в Средиземно море с шнорхел, маска и плавници.

От Кусто до Кристо - Ина Димитрова
Ина със свои ученици по гмуркане

Да, на начинаещия гмуркач и това му стига, но ако търсите нещо по-специализирано, винаги можете да го откриете в двата магазина на Росен и Ина. Те са ексклузивни вносители на оборудване за водни спортове от най-добрите световни марки. „Това са екипировката и лодките, в които самите ние вярваме, харесваме и използваме“, казва Ина. В магазините се предлагат и продуктите на Aqua Lung – най-стария и престижен производител на водолазно оборудване, използващ търговското наименование, дадено преди 70 години на апарата за дишане под вода (акваланг) от неговите изобретатели – Жак-Ив Кусто и Емил Ганян.

Ина и Росен имат в главата си още много идеи. Тя, например, е много привлечена от интересните подводни пещери на Мексико.

Но сега на дневен ред е нещо по-творческо. Двамата работиха по последния международен проект на прочутия артист Кристо (Христо Явашев) – „Плаващите кейове“, който се случи в италианското езеро Изео. Росен и Ина бяха ангажирани да направят подводните съоръжения на огромната арт инсталация. Начинанието беше толкова амбициозно, че от началото на 2016-а двамата се преместиха в Италия за дълъг период, за да изпълнят всичко по най-добрия начин. Защото за тях друг начин просто няма.

Повече за проекта на Кристо „Плаващите кейове“ вижте тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.