Най-старите сред горите

0
 

Сподели

Shares

Грабвайте раниците, обуйте удобните си туристически обувки и се пригответе за преход из едни от най-старите гори на нашата планета.

В следващата галерия, можете да видите гори, които са запазили в себе си красота на хиляди и дори милиони години.

Таркин, Австралия

Tarkin Forest
Снимка: Ted Mead/Afar

Простиращата се на 447000 хектара площ, гората Таркин е истинска съкровищница. В нея живеят животински и растителни видове, някои от които не се срещат никъде другаде на планетата ни. Това е домът на боровете Хуон, които са вторите най-дълго живеещи дървета на Земята. Тяхната възраст наброява около 3000 години. Дъждовната гора е покрита с одеяло от мирта, евкалиптови дървета и папратови хълмове. На територията се намират редица прекрасни водопади.

Якушима, Япония

YAKUSHIMA-FOREST
Снимка: Intactnature

Тази гора е започнала да се развива преди около 7000 години. Тя се намира във вътрешността на острова Яку и е дом на над 1900 вида и подвида растения, включително и древни екземпляри японски кедър. Гората е част от списъка за световно наследство на ЮНЕСКО и е любопитна дестинация за преходи. Най-подходящите месеци за посещение са май и октомври.

Древната гора от бриселкоунски борове, Калифорния

ancient-bristlecone-pine-forest
Снимка: Daveynin/Afar

Тя е разположена на около 3000 метра надморска височина и е домът на най-старото дърво на Земята. То е наречено Methuselah и е на цели 4841 години. Само какви неща трябва да е видяло! Точното му местонахождение обаче се пази в тайна, за да бъде дървото защитено от вандалски и бракониерски прояви.

Дъждовната гора Дейнтри, Австралия

Daintree
Снимка: Earthpics

Това е най-старата дъждовна гора в света. Тропични борове и древните дървета араукария населяват гористата площ от около 110 милиона години. В нея могат да бъдат намерени уникални животински и растителни видове, а различни туристически компании предлагат организирани преходи във вътрешността ѝ, на които, ако поемете, ще се почувствате сякаш се връщате милиони години назад в перфектно-запазена природна среда.

Беловежка гора, Полша и Беларус

Bialowieza Forest

Това е последната древна гора в Европа. Тя се простира на 145 000 хектара площ и е дом на норвежки смърчове, явори, брези, дъбове, брястове, борове, трепетлики и много видове гъби, растящи в нея от повече от 7000 години.

Амазонска джунгла, Бразилия и Перу

the-amazon-rainforest
Снимка: Afar

Макар много голяма част от древните представители да са били унищожени постепенно заради човешката дейност, все още има участъци от гората, които са се развивали в продължение на повече от 50 милиона години. Те обаче са изключително труднодостъпни и едва ли бихме могли да се доберем до тях (и може би – за щастие).

Гора Waipoua, Нова Зеландия

Waipoua_Forest
Снимка: Chen Hualin/Afar

Тя е домът на дърветата каури, които растат в нея от 2000 години. Най-старите представители на тези дървета могат да достигнат височина от 60 метра, а стволовете им могат да нараснат до повече от 5 метра в диаметър. За съжаление обаче, отново заради човешката дейност, тези дървета вече са много по-малко на брой, отколкото са били някога.

Гора от баобаби, Мадагаскар и Южна Африка

baobab forest
Снимка: Charlotte Steppling/Afar

Никой не знае със сигурност колко стари точно са тези дървета, защото стволовете им са без пръстени. Все пак, се предполага, че възрастта им варира между 1000 и 6000 години. Баобабите са разпространени в 31 държави в Африка, но само в Мадагаскар се срещат „накуп” шест от деветте им разновидности. Тези дървета са изключително важни за природата в Африка, защото са домове на редица животни от семейството на лемурите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.