Българско участие на Световните въздушни игри в Дубай

 
0

Сподели

0Shares
0 0

FAI WORLD AIR GAMES – Световните въздушни игри е най-голямото и престижно събитие в областта на въздушните спортове. То се провежда минимум на 4 години и събира на едно място най-добрите представители на различни въздушни спортове. Форматът включва състезания от всички видове летателни дисциплини – от парашутизъм и самолетни акробатики, до бейсджъмп и балони с горещ въздух, както и съпътстваща програма от демонстрации, дискусии, симпозиуми и други.

FAI World Air Games Dubai , Веселин Овчаров
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Тази година FAI WORLD AIR GAMES се провежда в Дубай, Обединени арабски емирства, от 1 до 12 декември 2015. Всички спортисти, които вземат участие в Игрите, са със специални покани и трябва да са се утвърдили в спорта, който представят. Сред поканените във FAI WORLD AIR GAMES Дубай 2015 са и двама български спортисти с редица постижения, включително световни титли и рекорди. Това са:

● Веселин Овчаров – акробатичен парапланеризъм:

Парапланеризъм с Весо Овчаров над София - видео
Единственият българин в световния отбор на Red Bull. Състезава се в една от най-атрактивните въздушни дисциплини и е сред най-добрите в този спорт от 2008 г. насам. Веселин има много постижения зад гърба си, сред които и два световни рекорда. В момента, освен с акробатичен парапланеризъм, Веселин Овчаров се занимава и с бейсджъмп и уингсют полети, някои от които изпълнява, скачайки при тандемен полет с парапланер. Освен с множеството си проекти и участия в различни събития и състезания, Веселин допринася за популяризацията на спорта и чрез филмите, които създава – носител е на няколко международни награди за свои продукции.

● Валери Цветанов – парапланеризъм, целно кацане:

Валери Цветанов
Състезател по парапланеризъм от 1998 г. насам. Един от българските спортисти с най-много международни успехи в тази дисциплина. Състезава се за националния отбор на България, в световни и европейски първенства и за Световната купа. Сред успехите му са: трета позиция в световната ранглиста за 2014 г.; държавен първенец за 2009 и 2011 г.; второ място за Световна купа в Германия през 2014 г. и първо за Световна купа в Индонезия през 2014 г. Валери е и един от инструкторите, обучавали Веселин Овчаров в началото на кариерата му.

Световните въздушни игри в Дубай и българското участие в тях са поводът Red Bull и списание 360° да организират шестата сесия на своя съвместен проект Red Bull JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти. Като част от инициативата беше поканен екип от български журналисти („btv репортерите“ и “Дневник”), които вече са в Дубай, за да проследят участието на Веселин Овчаров и Валери Цветанов в Игрите.

Журналистите вече бяха пряко въвлечени във въздушните спортове, благодарение на обучението и полетите с парапланер над Сопот, които приключенския университет им осигури. Очаквайте скоро още новини от FAI WORLD AIR GAMES, както и репортаж в btv, посветен на българското участие в Игрите.

Red Bull JOURNEYversity, FAI WORLD AIR GAMES

Повече за инициативата Red Bull JOURNEYversity можете да научите от тук.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.