Българско участие на Световните въздушни игри в Дубай

0
 

Сподели

Shares

FAI WORLD AIR GAMES – Световните въздушни игри е най-голямото и престижно събитие в областта на въздушните спортове. То се провежда минимум на 4 години и събира на едно място най-добрите представители на различни въздушни спортове. Форматът включва състезания от всички видове летателни дисциплини – от парашутизъм и самолетни акробатики, до бейсджъмп и балони с горещ въздух, както и съпътстваща програма от демонстрации, дискусии, симпозиуми и други.

FAI World Air Games Dubai , Веселин Овчаров
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Тази година FAI WORLD AIR GAMES се провежда в Дубай, Обединени арабски емирства, от 1 до 12 декември 2015. Всички спортисти, които вземат участие в Игрите, са със специални покани и трябва да са се утвърдили в спорта, който представят. Сред поканените във FAI WORLD AIR GAMES Дубай 2015 са и двама български спортисти с редица постижения, включително световни титли и рекорди. Това са:

● Веселин Овчаров – акробатичен парапланеризъм:

Парапланеризъм с Весо Овчаров над София - видео
Единственият българин в световния отбор на Red Bull. Състезава се в една от най-атрактивните въздушни дисциплини и е сред най-добрите в този спорт от 2008 г. насам. Веселин има много постижения зад гърба си, сред които и два световни рекорда. В момента, освен с акробатичен парапланеризъм, Веселин Овчаров се занимава и с бейсджъмп и уингсют полети, някои от които изпълнява, скачайки при тандемен полет с парапланер. Освен с множеството си проекти и участия в различни събития и състезания, Веселин допринася за популяризацията на спорта и чрез филмите, които създава – носител е на няколко международни награди за свои продукции.

● Валери Цветанов – парапланеризъм, целно кацане:

Валери Цветанов
Състезател по парапланеризъм от 1998 г. насам. Един от българските спортисти с най-много международни успехи в тази дисциплина. Състезава се за националния отбор на България, в световни и европейски първенства и за Световната купа. Сред успехите му са: трета позиция в световната ранглиста за 2014 г.; държавен първенец за 2009 и 2011 г.; второ място за Световна купа в Германия през 2014 г. и първо за Световна купа в Индонезия през 2014 г. Валери е и един от инструкторите, обучавали Веселин Овчаров в началото на кариерата му.

Световните въздушни игри в Дубай и българското участие в тях са поводът Red Bull и списание 360° да организират шестата сесия на своя съвместен проект Red Bull JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти. Като част от инициативата беше поканен екип от български журналисти („btv репортерите“ и „Дневник“), които вече са в Дубай, за да проследят участието на Веселин Овчаров и Валери Цветанов в Игрите.

Журналистите вече бяха пряко въвлечени във въздушните спортове, благодарение на обучението и полетите с парапланер над Сопот, които приключенския университет им осигури. Очаквайте скоро още новини от FAI WORLD AIR GAMES, както и репортаж в btv, посветен на българското участие в Игрите.

Red Bull JOURNEYversity, FAI WORLD AIR GAMES

Повече за инициативата Red Bull JOURNEYversity можете да научите от тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.