Райнхолд Меснер: Сам срещу планината

0
 

Сподели

Shares

Има постижения, чието изпълнение винаги е привличало хората и в частност алпинистите. Започвайки още с „простичкото” изкачване на който и да е осемхилядник (по възможност без кислород), преминавайки през изкачване на някой от „трудните” върхове и стигайки до събиране на пълните колекции от изкачени върхове – катерачите сякаш се стремят да докажат на себе си, че са достатъчно добри, силни, бързи, здрави за планината.

Определян като един от най-великите алпинисти, Райнхолд Меснер може да се похвали с това, че притежава едни от най-жадуваните постижения.

Райнхолд Меснер

В рамките на единайсет години италианецът успява да изкачи абсолютно всички земни първенци – 14-те осемхилядника. Той прави това без да използва допълнителен кислород, а на някои от експедициите отива напълно сам. Всичките изкачвания, които прави, са сред първите 20 за всеки конкретен връх. С изкачването на Лхотце (8516 м), алпинистът става първият човек, събрал в биографията си изкачвания на всички „най-големи”.

Reinhold Messner

Безспорно, едно от постиженията, с които Меснер ще остане в историята, е изкачването на Еверест без допълнителен кислород. Той прави това през 1978 година, до когато се е смятало, че подобно изкачване е невъзможно. Две години по-късно, през 1980, Меснер изкачва най-високия връх на Земята напълно сам, без да използва помощта на шерпи и естествено, разчитайки на капацитета единствено на собствените си дробове.

 

Reinhold Messner
Снимка: Baddass of the Week

Има обаче една серия от постижения, която колкото и хора да изпълняват, никога няма да остарее и интересът към нея винаги ще бъде огромен.

На 3-и декември 1986 г. Райнхолд Меснер изкачва най-високия връх на Антарктида – Винсън (4892 м) и така записва името си и в списъка на алпинистите, изкачили всички седем континентални първенци. В тази класация обаче той не става първи, защото бива изпреварен от канадеца Пат Мъроу.

Reinhold Messner
Меснер заснема партньора си Ханс Камерландер докато изкачва Анапурна/Снимка: pinterest

Събирането на колекцията от всички седем върха се превръща в своеобразно състезание между алпинистите. След спорове кои върхове правят катерача носител на званието „Покорител на 7-те континентални първенци” (Косцюшко (2228 м) в Австралия или Карстенс Пирамид (4884 м) в Папуа-Нова Гвинея, най-високата точка на Австралия и Океания; Елбрус или Монблан за Европа), някои от алпинистите започват да изкачват всички най-високи върхове плюс спорните, за да са сигурни, че ще съберат пълния списък.

Reinhold Messner
Райнхолд Меснер на връх Еверест след самостоятелното си изкачване/ Снимка: Imgur

 

Повече за тази спорна, интересна и привличаща мнозина колекция, можете да научите от статията на доцент Бешев тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.