На 62 по Дяволската кула в Уайоминг

0
 

Сподели

Shares

Навярно най-добрият начин, по който можем да изживеем старините си, е да правим онова, което най-много обичаме и което най-силно ни е вълнувало през целия ни живот.

62-годишният Франк Сандърс е късметлия, защото още от малък разбира какво го привлича най-много, а именно – катеренето. В началото започнал да се покачва върху оградите, около дворовете, докато не се оказали твърде ниски. Тогава Франк се „прехвърлил” върху дърветата, но и най-високото дърво наоколо скоро не било достатъчно високо. Единственото решение били скалите.

frank and the tower
Снимка: Mpora

„Франк и кулата” (Frank and the Tower) е кратък филм, който разказва историята на Сандърс през призмата на огромната му любов към катеренето и необичайната връзка между него и Дяволската кула.

Монументалната скала се издига на 1558 метра височина в Уайоминг, САЩ и „колкото по-близо до нея отиваш – толкова по-голяма става”. Макар в началото, кулата да създава у Франк тревожно чувство, по-късно точно около нея се развива целият му живот.

frank and the tower
Снимка: Mpora

Франк Сандърс е на 62 години, планински водач и инструктор по катерене. Днес той е изкачил „кулата” хиляди пъти, а много други маршрути са останали зад гърба му. Това, което на този етап от живота си катерачът отчита като най-важно обаче не са маршрутите, „които съм изкачил. Умът ми винаги ме връща към хората, с които съм катерил”.

Да бъде част от приключенията на всички онези, които е водил към изкачвания, е най-добрият начин, по който Сандърс е могъл да прекара живота си. Сега, той открива смисъл в това да предаде напред знанията си, уменията си и да вдъхнови други хора да се учат и да учат на свой ред следващите поколения катерачи.

frank and the tower
Снимка: Mpora

Пълният филм „Франк и кулата“ – във видеото по-долу.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.