Първият докоснат осемхилядник: Анапурна

0
 

Сподели

Shares

До средата на 20-и век най-високите върхове на Земята били недокосвани от човешка ръка. Никой не бил стъпвал на нито един от величествените осемхилядници, а идеята това да се случи някога, блуждаела само като далечна мечта в умовете на най-смелите планинари.

Колко трябва да си смел, за да си първият човек, изкачил осемхилядник, без дори да си го виждал преди?

Луи Лашнал
Снимка: Valandre

Колкото Луи Лашнал и Морис Херцог. През 1950 година двамата изкачват Анапурна (8091 м) и така стават първите хора, покорявали някой от 14-те най-високи върхове на планетата. Постижението им сякаш дава начален тласък на всички останали алпинисти да започнат да мечтаят за следващи велики изкачвания.

На път към върха французите поемат, без да познават терена, без да разузнаят и без да има кой да им разкаже за особеностите на планината, без някога да са я виждали и без допълнителен кислород.

Луи Лашнал, Морис Херцог и Анапурна
Снимка: ffme.fr

И успяват! И двамата губят всичките си пръсти на краката, а Херцог губи и повечето от тези на ръцете си, заради измръзване и гангрена, но успяват – стават първите хора, изкачили осемхилядник.

И то не кой да е осемхилядник. Анапурна I се смята за един от най-опасните върхове. От всичките осемхилядници, това е върхът с най-голям процент загинали хора от всички, опитали се да го достигнат. До август 2010 върхът е покоряван успешно 183 пъти, а 63-ма души са намерили смъртта си. Смъртността на него се изчислява на около 32%, като за сравнение – на К2 тя е около 26%. Второто изкачване на Анапурна е цели 20 години след постижението на французите, когато британска експедиция успява.

Анапурна
Морис Херцог. Снимка: france24.com

На 25-и ноември 1955, Луи Лашнал губи живота си, докато е на ски в Шамони. Той пада в дълбока цепнатина в ледник, докато се спуска от връх Егий дю Миди, след като се търкаля близо 25 метра по снега. Освен с изкачването на Анапурна, алпинистът ще остане в историята и с второто успешно изкачване на северната стена на връх Айгер.

Луи Лашнал
Луи Лашнал. Снимка: linternaute.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.