Защо чужденците харесват зимата в България

0
 

Сподели

Shares

Родните зимни курорти започват да възбуждат любопитството на все повече чуждестранни скиори и бордисти. Разказите за това колко добри оферти за каране има в България постепенно се разпространяват от сайт на сайт и от уста на уста.

Поредният сайт, който публикува материал за България, е Clickstay. Там излезе обширна статия за плюсовете от ски/сноуборд ваканциите в България и приканване към любителите на зимните спортове да се насочат към планинските ни склонове.

Като един от най-големите плюсове на зимна България, отново е определен ниският бюджет, който е необходим за пълноценен престой у нас и то не само по пистите, но и с оглед на местата за настаняване.

Миналата година Банско беше определен от Daily Mail за най-изгодна дестинация за ски и сноуборд ваканция, заради общата стойност на почивката, която би била с до пет пъти по-ниска от същата в Австрия.

Освен това, според Clickstay нашите курорти предлагат много добри условия за начинаещи, защото уроците не са скъпи, но са качествени. Така че, който иска да се научи да кара – да дойде в България.

Изтъква се, че на родна земя си имаме много „свеж” сняг и че можеш да се спуснеш от 2600 метра над Банско и да караш по писти с обща дължина 70 километра.

Осогово Фън Парк
Osogovo Funpark

Оказва се, че на чужденците им харесва и фактът, че дестинациите ни са слабо познати за широкия свят и че все още не е прекалено претъпкано в курортите ни.

Не на последно място, един от най-големите плюсове на родния туризъм е евтиният алкохол (не, че сме се съмнявали, че той именно е притегателна сила за повечето) и възможността за шумни купони из всичките ни зимни курорти. Освен това обаче, „другоселците” ни определят като топли, приятелски настроени хора, които са отзивчиви и винаги готови да помагат.

Вероятно снегът през зимата прикрива добре недостатъците, а на негов фон изпъкват хубавите неща като ниските цени, дългите писти и… евтиния алкохол. Както ние добре си знаем обаче, зимата в българските планини има още много плюсове и сред тях не е цената на човеко-храно-ден в Банско, нито на литър водка. Местата за фрийрайд сред „дивото“, условията за „пантене“ със ски или сплитборд, хижите, зимните маршрути, близостта на планината до много населени места. Всичко това е богатство, за чието оценяване има други мерни единици, не онези на Daily Mail и Clickstay.

Боровец, Виктор Троянов
Фотограф: Виктор Троянов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.