Дни на предизвикателствата с богата програмаДата на събитието: 01.12.2015
0

Сподели

Shares

Дни на предизвикателствата

Програмата на 11-тите „Дни на предизвикателствата“ е вече ясна в детайли. Очакват ни цели 3 дни посветени на спортовете сред природата и нейното опазване – от 10 до 22 ч. всеки ден, по цял ден, благодарение на организаторите от магазини „Стената“ и списание 360°. Датите са 1, 2 и 3 декември, а мястото – зала 3 на НДК.

Тази година за пръв път, освен по-голямата зала в НДК, ще има и целодневна програма през всеки един от дните. Тя започва в 10 сутринта и приключва в 17 ч., като входът за нея е свободен. В обширното пространство на зала 3 на НДК е оформена и зона за изложение, в която посетителите ще могат да се запознаят с производители и вносители на спортна екипировка, технологични и медицински (контактни лещи Alcon), органични козметични и хранителни продукти (NICS, Е-лек, Армина био, крафт бира Айляк, BioStyle).

Приключенски настроените ще могат да се включат в изпитания в стил Treasure Hunt с изкушаващи награди – стратегически игрови формат, разработен от Questomania.bg – Real Life Escape Room Games специално за „Дните“ – участниците са предизвикани да разрешават скрити загадки и кодове, свързани с изложителите и темите на фестивала и позиционирани на ключови места от пространството. За запалените планинари всеки ден е предвиден практически курс по първа помощ в екстремни условия, воден от младите медици от Aкадемия “Първа помощ”, които ще представят основните правила, техники и умения. Увлечените по планинското бягане, което тази година е акцент на фестивала, ще могат да се срещнат в интересна дискусия с две големи звезди на този все по-актуален спорт – топ бегачът от Франция Жулиен Шорие и родната гордост Кирил Николов-Дизела. Катерачите ще имат за свой специален събеседник британската легенда Бен Муун.

Жулиен Шорие
Жулиен Шорие

Във фокуса на „Дните“ по традиция са и национални и глобални каузи, свързани с климатичните промени, околната среда, интереса към отговорния начин на живот и устойчива природна и градска среда. Тази година в рамките на дневната програма своите проекти ще представят най-активните природозащитни НПО в България – Българска фондация Биоразнообразие, гражданска платформа „Прозрачни планини“, WWF България, БДЗП, За земята и др. Ще се проведе и обучение за разделяне на отпадъците и градско компостиране. В центъра на вниманието ще бъде конференцията „Измененията на климата – предизвикателствата пред българската природа и туризъм“, която ще се проведе на 3 декември в зала 3 на НДК съвместно с Коалиция за климата България, WWF, БААТ и Предприятие ПУДООС към МОСВ.
Точна представа за последователността и избора от дневни активности може да се добие на официалната страница на „Дните“ в секция Програма.

Бен Муун
Бен Муун

Всеки ден, след 18 ч. стартира вечерната програма. Тридневни билети за нея са налични на цена от 17 лв. в магазини „Стената“ и 20 лв. от мрежата на Ticketlogic.bg и Билетен център НДК. В рамките на Дните, на входа на зала 3 на НДК, ще могат да бъдат закупени срещу 23 лв. – тридневен и 10 лв. – еднодневен билет.

Вечерната програма е наситена с прожекции и презентации на заслужили родни и международни атлети и приключенци, представящи в увлекателен разказ пътешествия до далечни дестинации, изкачени върхове, рекордни постижения в различни дисциплини през годината.

В деня на откриването (1 декември) ще се срещнем с две от най-обичаните лица на спорта, приключенията и алпинизма у нас. Боян Петров-Съни ще разкаже как се правят успешни експедиции с изкачване на осемхилядници, а Кирил Николов-Дизела ще ни посвети в двугодишната епопея по подобряване на рекорда за преминаване по легендарния старопланински маршрут „Ком-Емине“. Вечерта ще завърши с презентацията на младата надежда на катеренето ни – Пепи Иванов и премиерата на филма „From the Road” за феновете на ските.

Вторият ден (2 декември) е под знака на планинското бягане: на сцената ще излезе френският звезден трейл рънър Жулиен Шорие, а кулминацията ще бъде великолепният филм, носител на три награди за независимо и документално кино „Родени да тичат – Истинската история на Кабайо Бланко“, проследяващ живота на американската легенда в бягането Micah True. Програмата се допълва от истории за каяк (Flotsam & Jetsam) , колела (От Лисабон до София, Cycle 4 Recycle), епични изкачвания (филма „Гранитни Алпи“, „Aлпи 2015“) и приключенията на малките Леон и Сара.

В третия ден (3 декември) ще видим наситени с адреналин истории както от света на зимните/планински (Призрачната планина, Казбек, фотоконкурс 10 години БАССЕС), така и на летните/ водни спортове (красотата на височинните скокове във вода на Тодор Спасов, дамският отбор по рафтинг Adventure Net, актуално около сърф асоциацията BEWSA и Surfrider Foundation). Фестивалната програма ще бъде закрита със среща с легенда на световното спортно катерене Бен Муун, селекция филми на компанията Patagonia и проекта „Заслоните Рестарт“ на архитектите от “WANDERBIRD seeking unity with Nature” за възстановяване и преобразяване на заслоните по българските планини със съвременни технологии.

Дни на предизвикателствата

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.