Време за рекорди в Тасима, Бразилия

0
 

Сподели

Shares
Tacima Paragliding
Снимка: Ojovolador

Бразилия, и по-точно градът Тасима, съвсем спокойно може да бъде обявен за световна столица на парапланеризма.

Това е мястото, на което бе счупен световният рекорд по кроскънтри парапланеризъм, който стоя непокътнат в продължение на 7 години.

Франк Браун, Донизете Лемос и Марсело Прието успяха да прелетят впечатляващата дистанция от 514 километра покрай североизточната бразилска граница и така подобриха предишното постижение – 502,9 км, направено от Невил Хюлет през 2008 година.

Paragliding World Record Team
Снимка: xcmag

Бразилският североизток предлага оптимални условия за дълги прелети, защото термичните условия обикновено са благоприятни за излитания още в ранните часове на деня.

За да направят постижението си, тримата рекордьори прекарали във въздуха 11 часа, като стартирали от Тасима и продължили да летят заедно почти през цялото време.

Тасима се намира на 400 км югоизточно от Кишада – градът, който е притегателна сила за много парапланеристи, заради условията за летене, с които е известен. Именно Кишада е мястото, на което са „падали” редица рекорди. Един от тях е и националният ни рекорд на България в дисциплината крос кънтри, който Веселин Овчаров успя да подобри.

Весо Овчаров

Освен това обаче, тазгодишният сезон в Кишада се оказа изключително богат на рекорди. В рамките на по-малко от месец, бяха подобрени рекордите в четири отделни дисциплини, някои от тях по повече от веднъж за същия период.

363 километра стана новият световен рекорд при тандемните полети в дисциплината „свободна дистанция чрез три точки за връщане”. Той беше поставен от французинът Жулиен Ирили като пилот и сестра му Емили (пасажер).

335,4 км пък успяха да прелетят Онорин Хамар и Карин Грас в дисциплината „права дистанция със зададена цел”. В рамките на една и съща седмица, те поставиха и новия световен рекорд на „отворената дистанция”, като изминаха 403,4 км, стартирайки от Кишада.

В Кишада бяха направени и нови световни рекорди при жените. Кейко Хираки от Япония е носителката на световния рекорд за летене по права дистанция към зададена цел – 301 км, а Никол Феделе (Италия) прелетя над 400 км и така постави нов рекорд в дисциплината „отворена дистанция.”

Quixada Paragliding
Снимка: Xtremespots

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.