Весо Овчаров постави национален рекорд

0
 

Сподели

Shares

Весо Овчаров

Парапланеристът Веселин Овчаров постави пореден рекорд! Този път не световен, а национален и не по акробатики, а за дължина на прелета.

По време на серия от полети в Кишада, Бразилия, Весо успя да измине разстоянието от 344 километра по въздух, което е най-дългото, правено от българин досега. Предишният рекорд беше 313 км, поставен от Николай Велев от София.

Весо Овчаров

Весо безспорно е познат с въздушна акробатика, но е и голям ценител на крос кънтри летенето – “полети на дълги разстояния”. Освен поредицата от рекорди, които постави той, сред които и два световни, Веселин е и единственият български атлет на Red Bull.

Весо Овчаров

Изборът на Кишада не е случаен. Бразилският щат Сеара, в който се намира градът, по традиция привлича някои от най-добрите парапланеристи от цял свят. Условията, които предоставя той по това време на годината, са изключително подходящи за дълги прелети и поставяне на рекорди, както се случи и с Весо Овчаров.

“Тази година за първи път имах възможността да посетя от “първа ръка” това мечтано от мен място, което винаги ме е привличало с потенциала си. То оказа в пъти по-сурово и предизвикателно от представите ми да летиш над равнини и слабо начупен терен. Условията варират и има възможност за спокойни и приятни полети, но повечето дни от пика на сезона са много динамично преживяване.“ – разказва Весо за щата Сеара, който е известен като една от най-сухите и топли части на Бразилия.“ – разказва Весо за щата Сеара, който е известен като една от най-сухите и топли части на Бразилия.

„Изисква се много сериозна подготовка, а и разбира се – екипировка от висок клас, както и пилотът да е повече от добре подготвен. За да имаш „безопасен шанс“ да прекосиш дивите и обширни площи, далеч не толкова гостоприемни, колкото изглеждат на снимки или видео, трябва да навигираш между редица препятствия, силни пропадания и ротори, около множеството хълмове. Дори внушителните Хималаи или Каракорум не са такова предизвикателно място, когато стане дума за силна турболенция и силни ветрове. Шепа “кацалки” са оскъдно разхвърляни, а скоростта ти спрямо земята е винаги висока от 60 км до невероятните 100+ км в час, което е добре за потенциала на голям прелет, но не и за безопасността на кацанията. Термиките също са далеч от постоянни – от тесни нули до 7 – 8 метра в секунда качвания, сутрин често са по-скоро слаби, силният вятър ги накъсва, ниските облаци често не позволяват да се издигнеш на повече от 1000 метра височина над терена, а вихрушките „прашни дяволи“ са ежедневна компания.“ – добавя Весо за Кишада, където постави рекорда си.

Весо Овчаров

„За дните, прекарани на това място изживяванията ни също варираха – от почти опасни до чисто луди, което те кара да обичаш и уважаваш това място по специален начин. Доста специфичен и нехарактерен район, който може да е безпощаден в момента, в който решиш да “я караш” както си знаеш. Голямата борба настъпва, когато решиш да подминеш някоя термика и да летиш по-бързо и паднеш ниско без безопасни или никакви места за кацане.“ – разказва още парапланеристът за условията за летене.

През първата седмица от престоя си в Кашада Весо е летял заедно с Ондрей Прочазка. Разстоянията, които са достигали, са били до 225 км. „Полетите ни бяха над доста диви зони, без GPS. Затова и реших да се върна малко назад и да кацна в цивилизацията, а Ондрей рискува и продължи напред до 290 км.“ – разказва Весо за първата си бразилска седмица.

Весо Овчаров

Следващите дни са били с, както казва Весо: „доста колапси и парашутно настроение, а когато си толкова ниско над земята, не е като да има много време за реакции“. През тези дни той се е доближавал на „милимунди“ от земята и е изживял няколко от онези редки ситуации, при които крилото сработва в последния миг преди сгромолясването на земята.

След един световен и един национален рекорд тази година, на Весо му предстои участие в най-престижното световно въздушно състезание – World Air Games, което ще се проведе в началото на декември в Дубай. Той, заедно със състезателя по парапланеризъм в дисциплина целно кацане – Валери Цветанов, са единствените българи, които ще участват във въздушните игри. Състезанието в Дубай има значимостта на олимпиада за въздушните спортове. То се провежда на интервал от минимум четири години и участието в него е само със специална покана, която се прави въз основа на постиженията за определен период от време. За да проследи представянето на двамата пилоти, в Дубай ще бъде екип на инициативата JOURNEYversity, която Red Bull и списание 360° организират съвместно.

Следете 360mag за още новини от Весо Овчаров и най-новото от Dubai World Air Games.

Весо Овчаров

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.