Вода, която съживява тялото и мислите

0
 

Сподели

Shares

Flashka

Flaška – бутилката, променяща структурата на водата, която ни помага да се чувстваме по здрави и жизнени. Какво представлява тя и как е създадена, ни разказа Елена Даракчиева – Представител на Flaška за България, в първата част от интервюто, което можете да видите тук. А ето и как действа тази „зареждателна станция за вода“, какъв вид е най-подходящ за нас и как да го използваме.

Flashka

Колко време трябва на една бутилка Flaška, за да промени структурата на водата?
Максималният срок, за да се структурира течността в бутилката е 5 минути. Това време е достатъчно, за да се структурира цялата течност в бутилката. Иначе процесът в бутилката стартира буквално със сипване на течността в нея.

А колко е животът на една бутилка при правилна експлоатация? Изчерпват ли се в даден момент свойствата й?
Бутилката не е вечна. Тя няма срок на годност, защото реално не се разваля, остава си годна, но има период, след който действието й отслабва. За тези 5 минути бутилката може да структурира четири години. Това се е установило с опити и изследвания. След тези 4 години не значи, че бутилката буквално спира да структурира водата. Тя продължава да действа, но вече й трябва повече време да престои водата, за да има същия ефект. Така в един момент нейното действие намалява и колкото по-добре съхраняваме нашата бутилка, толкова по-дълъг може да бъде този период. Имам предвид, да се държи далеч от силни електромагнитни влияния, компютри, телефони, телевизори. На 50-ина см минимум трябва да се държи от тези излъчватели, които влияят на качествата на бутилката.

Колко е „трайността“ на структурираната вода?
Водата от Flaška запазва структурата си до 24 часа, ако я отлеем в друг съд, като желателно е той да е порцеланов или стълпен, а не пластмасов. След тези 24 часа тя няма да има същата структура, ако е била отлята в друг съд но я запазва, ако е останала във Flaška. Това значи, че дори да си налеем вода от изора, след като тя стои в пластмасов съд, структурата и свойствата й не са същите както в началото.

Flaska

Има ли нещо важно, което трябва да знаем за почистването на тези бутилки?
Съдомиялната машина е абсолютно забранена заради електромагнитните вълни на двигателя. Тя няма и как да измие добре бутилката, тъй като гърлото й е тясно и затова няма и смисъл да се ползва за Flaška. Най-лесно тя се почиства с четки за бутилки, като препоръчваме да не е с абразивни вещества, които няма да я повредят, но могат да надраскат повърхността й.

А за самата й употреба?
Препоръчвам на хората, взимайки тази бутилка, да пият често вода от нея, да я ползват наистина. Не да я вземат и водата налята днес да изпият след два дни. Ефектът тогава е никакъв. Просто водата в бутилката трябва да се налива и изпива по-често и да не се задържа, защото никоя престояла вода не е хубава. Съхранявайки дълго време вода в какъвто и да е съд, нейното статично положение активира микроорганизмите, които се намират навсякъде, и водата започва да се разваля, дори да зеленясва. Разликата е като между буен планински поток и блато. Когато водата не се движи, в един момент тя започва да става блатиста. Така, ако хората си държат водата във Flaška като в съд за съхранение, ще се получи същият ефект. Когато обаче я пием ежедневно, по няколко бутилки свежа вода на ден, няма никакъв проблем със застояването.

Flaška Grip
Flaška с калъфче от органичен памук

Освен за вода, може ли да се ползва и за други напитки?
Няма никакъв проблем. Могат да се структурират чайове, отвари. Бутилката структурира течността, в която всъщност с съдържа вода. Единственото, което е важно да се знае в тази връзка е, че когато искаме да структурираме дадена отвара или чай, преди това ние трябва да го приготвим, което означава термична обработка. При термичната обработка структурата на водата няма как да се запази, тя буквално се променя. Затова, начинът е предварително да приготвим отварите и чайове, които искаме да структурираме, охлаждаме ги до 37-38 градуса и след това ги пием. Може да се прави и със сокове, дори с кафе.

За хората, които спортуват и обичат да прекарват повече време сред природата, теглото е важно. Колко тежи една стандартна бутилка Flaška?
Ясно е, че стъклото не може да се мери по лекота с пластмасата и тънките метални бутилки. Flaška е направена от олекотено стъкло, но има удебелено дъно, за повече здравина и стабилност. Една бутилка Flaška за 500 мл вода тежи около 450-480 грама, вкл. калъфчето, което може да е чорапче от плат, от неопрен, корк и т.н. Това е размерът, който препоръчваме за носене в чанта, за планина, спортове, пътувания. Бутилката от половин литър пасва идеално и на поставки за колело. Ако искате обаче Flaška, която да стои на бюрото ви, най-добре да си вземете от 750 мл, а за дома и гарафа от 1 литър.

Flashka
Бутилката с корков калъф

Когато говорим за планини, туризъм, спортове пътувания, алтернативите обикновено са пластмасова бутилка (вредно е да се ползва многократно, особено, ако стои на слънце), метална (често дават неприятен привкус) или специалните пластмасови в магазините за екипировка (цените им се високи, а теглото не е много ниско). Смятате ли, че Flaška би била по-подходяща от тях?
Всички тези видове бутилки нямат благоприятно влияние върху водата. Те могат само да я съхранят и да облекчат товара. Ако търсим обаче ефект, т.е. да пием наистина хубава вода, тогава препоръчвам Flaška. Тя е стъклена, по-тежка, но здравето е най-важно. Зависи кой какво иска. Ако приоритет е теглото, както е при някои планинари, Flaška може да не е най-добрият вариант. При колоездачите обаче тя е идеална, защото размер от 500 мл влиза в стойката, предпазена е с калъфче и е удобна за ползване.

Всички модели от колекцията Flaška Neo Design символизират различни елементи от природата. Избраните мотиви са изчистени, опростени и разбираеми както самата бутилка

За спортуващи хора, колоездачи и други, какъв калъф за бутилката препоръчвате?
Когато бутилката ще се ползва стационарно в офис или вкъщи, препоръчваме да се вземе вариант, който е с памучно чорапче. Цената е по-ниска, предпазва от слънце,има много разновидности и е добра декорация. Ако човек спортува, има активен начин на живот и иска бутилката му да бъде с него често, най-подходящи са неопреновите калъфи. От тях вече има много голямо разнообразие с различни цветове и дизайни, вкл. индивидуални. Неопренът е доста устойчив и предпазва бутилката от счупване. Към калъфчетата има пришито и едно „ушенце“, което позволява да бъде закачено за раница, за карабинер. Помислено е и за това.
Има и много други разнообразни модели калъфчета, включително и за хората, които държат на опазването на природата. За тях създадохме модели калъфчета тип „чорап“, направени от органичен памук. Те имат и коркова тапа. Имаме и калъфчета от естествен, органичен корк, при които акцент е дизайнът. Има и модел калъфчета, направени от силикон. Те са със свежи, ярки цветове. Класиката е памучно чорапче. Неопренът обаче предпазва най-добре от всички. Може да се купи и само калъфче, за да се „преоблича“ бутилката според нуждите.

Бутилка Flaška

Повече за Flaška можете да научите от тук.

Магазините, в които можете да намерите Flaška са тук.
Flaška можете да купите директно и от онлайн магазина Flashka.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.