Гастон Ребюфа – планинската легенда

0
 

Сподели

Shares

Роден в Марсилия през 1921 г. и починал в Париж през 1985 г., Гастон Ребюфа и до днес си остава една от легендите на световното катерене, алпинизъм и повествование за планина. Той е личност, белязала професията на планинските водачи и Сдружението на гидовете от Шамони. Автор на много първи повторения на някои от най-великите турове в Алпите в периода 1947-1957 г., той е първият катерач, записал в колекцията си митичните 6 големи северни стени на Алпите.

Гастон Ребюфа

Увлекателният разказвач Ребюфа продължава да впечатлява и съвременните поколения с предаденото автентично изживяване на катеренето без поза, в една епоха, когато туровете, дори и най-трудните, са преминавани на френска свръзка, без нито един клин или осигуровка на дължини на въжето от 20 до 40 метра. Ребюфа има решаващ принос за първото изкачване на осемхилядник в историята – високият 8091 метра връх Аннапурна през 1950 г. Изкачването е част от френска експедиция.

Гастон Ребюфа

Освен легенда в катеренето и алпинизма, Ребюфа е колумнист във френския „Le Monde“ в продължение на дълги години. Той издава повече от 20 заглавия на алпийска тематика, създава паметни филми, както и фотографии, които остават завинаги в световната съкровищница на алпинизма и фотографията. Кадри от неговите филми влизат в емблематичния запис на музика и картина от цивилизацията на планета Земя, изпратен със сондата Вояджър, а най-известните му заглавия (и филми) са „Звезди и бури“, „Шест северни стени“, „Между небето и земята“.

Гастон Ребюфа

Зад привидно небрежните му движения се криеше мравешка упоритост и воля, наполеоновски дух и решимост и една интелигентност, които подчинени на пословичния му хъс и ентусиазъм на алпинист, придаваха на неговата личност изключителност, и бяха го превърнали в най-големия гид на своето време

– пише друга знаменитост от епохата на класическия алпинизъм – Лионел Тере. Последната си премиера под номер 100 в масива на Мон Блан той прави на 55 години.

Какъв контраст с етиката и постиженията в алпинизма и приключенията днес, когато толкова малко неща са автентични и истински, когато небето е замърсено, а медийното пространство и животът ни са изпълнени с шум!

Гастон Ребюфа

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.