Бутилка, която се пълни с колоездене

0
 

Сподели

Shares
fontus water bottle
Снимка: Designboom

Едно от най-неприятните неща, което може да ви се случи, докато сте на път с колелото си в горещ ден, е да се окажете без вода.

Иновативното изобретение, което студентът по промишлен дизайн Кристоф Ретезар е създал, може да ви спаси именно в такава ситуация.

fontus waterbottle
Снимка: Designboom

Той проектира приспособление, което се закача към рамката на колелото и с негова помощ, бутилка вода може да се напълни сама. Идеята е, че използвайки принципа на термоелектрическото охлаждане, въздухът, преминаващ през слънчевите клетки в изобретението, кондензира и пълни бутилката с капки вода.

fontus water bottle
Снимка: Designboom

При подходящи условия, можете да съберете половин литър вода за един час, докато карате колелото си. Кристоф Ретезар казва, че изобретението му – Fontus, работи най-добре, когато температурата на въздуха надвиши 20 градуса по Целзий, а влажността е поне 50%.

Въпреки че Fontus има филтри, които предпазват събраната вода от прашинки и мръсотия, изобретението все още не е подходящо за използване в градска среда, където нивото на замърсяване на въздуха с фини прахови частици е много високо. Следващата стъпка, за подобряване на иновацията, ще бъде именно добавянето на система за пречистване.

Ретезар е оптимистично настроен относно ползите, който изобретението му може да има и в други области на живота, освен колоезденето. Според него, ако бъде продължена разработката му, подобно приспособление може да бъде използвано за добив на вода на места, на които тя е оскъдна или замърсена.

fontus water bottle
Снимка: Designboom

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.