100 филма от 25 страни на БанскоФилмФест 2015

0


Дата на събитието: 25.11.2015

Сподели

Shares

БанскоФилмФест

100% екстремна, 100% приключенска, 100% адреналинова – такава се очертава да бъде програмата на тазгодишния БанскоФилмФест.

Юбилейното 15-то издание на фестивала ще представи 100 филма от 25 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. Всичко това ни очаква от 25 до 29 ноември в Банско, а входът е свободен.

Сред екстремните теми в програмата са катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, слаклайн и др. Над 15 презентации и уъркшопи ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалният център. Партитата, разбира се няма да останат на заден план – гости и публика ще разпускат заедно, както всяка година.

Всички прожекции и презентации ще се проведат в град Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и в кино-залата на Посетителския информационен център.

Акцент във филмовата програма е българската премиера на филма за легендарната писта Щрайф “Пъкълът на спускачите/“Streif – One Hell of a Ride”, Австрия, 2014, Гералд Салмина, Том Дауер. Тази уникална лента ще може да бъде видяна единствено на БанскоФилмФест.

Пъкълът на спускачите/“Streif - One Hell of a Ride
Пъкълът на спускачите/“Streif – One Hell of a Ride

В Банско отново ще се събере световният елит на търсачите на приключения и на най-трудните изпитания за духа и тялото. Те ще изнесат презентации и лекции за своите постижения:

Боян Петров (България) – биолог, алпинист, първо българско изкачване на К2 (2014г.), първо българско изкачване на Манаслу (2015 г.)
Кирил Николов – Дизела (България) – планински бегач, рекорд „Ком-Емине“, 2015 г.
Жан Троайе (Швейцария/ Канада) – един от най-великите съвременни алпинисти
Себастиан Кава (Полша) – първият човек прелетял над Хималаите с безмоторен самолет, многократен световен и европейски шампион и рекордьор по безмоторно летене
Нуно Гомеш (ЮАР) – най-големият съвременен леководолаз и гмуркач, световен рекордьор по дълбочина на проникване в пещери и в открити води
Нилс Харалд Филип (Австрия) – един от най-големите екстремни колоездачи в света
Тамара Лунгер (Италия), най-силната италианска планинска бегачка, височинна и ски-алпинистка
Том Балърд (Великобритания), първият човек в света, успял да изкачи в рамките на един зимен сезон (2014/ 2015 г.) шестте най-големи и най-трудни северни стени в Алпите
Хансйорг Ауер (Австрия), един от най-големите в света солови екстремни алпинисти
Патрик Габару (Франция), един от най-големите алпинисти в света, човекът с най-много – над 200, премиерни маршрута в Алпите
Ив Балю (Франция), алпинист, писател, притежател на най-голямата частна колекция в света от документи, материали и фотографии за историята на планинарството и алпинизма
Йохен Хемлеб (Германия), алпинист, пътешественик, писател, сценарист, специалист по най-големите загадки в историята на алпинизма (като тази около изчезването на Джорд Лей Мелъри и Андрю Ървин на Еверест през 1924 г.)

Боян Петров
Боян Петров

Публиката ще има възможност да се запознае и с най-големите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година, сред които се откроява Боян Петров, който направи първо българско изкачване на Манаслу през септември 2015г. Презентация ще изнесе и друг български алпинист Иван Кожухаров, който пристига от Швейцария, специално за фестивала.

Иван Кожухаров
Иван Кожухаров

Важна част от програмата е специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието.

Съпътстващата програма включва изложби, семинари и работилници, Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”, отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм, връчване на новоучредената награда на БанскоФилмФест за цялостен принос в развитието на алпинизма, представяне на Австрия и Полша в рубриката “Посоки”, катерачен уъркшоп с висококвалифицирано измерване, водещи доц. Михаил Михайлов и ас. Тихомир Димитров.

Организатори на Банскофилмфест са Община Банско и Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”, а списание 360° – медиен партньор.

Екстремно кино - Избрано от БанскоФилмФест

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.