Да изкатериш стъклена фасада

2
 

Сподели

Shares

На кого би му хрумнало да катери 200 метра стъклена фасада? Има на кого, още повече ако действието се развива в място, в което стъклените небостъргачи са най-съществената част от заобикалящия пейзаж. Става дума за първото по рода си състезание по скоростно катерене на стъклена сграда, което ще се случи на 23 юни. А поводът е официалното откриване на един от най-големите хотели в Сингапур, Marina Bay Sands.

55 етажа, близо 200 метра височина – какъв по-добър начин да привлечеш вниманието на публиката, от това да им предложиш уникална по рода си гледка? За целта в азиатския град-държава са поканени 21 катерача от цял свят, всеки от тях със своите постижения и опитност в различни аспекти на катеренето. Разделени в седем отбора, катерачите ще се състезават за скоростно преминаване на фасадата. Което със сигурност няма да е лесно – от една страна, защото липсват стъпки, което предполага наличието на доста сила в ръцете, от друга страна – маршрутът е дълъг и еднообразен, а в горната си част – и надвесен, което ще е предизвикателство към издръжливостта на катерачите.

Допълнителен фактор е и специфичният азиатски климат – високи температури и влажност на въздуха, от която имаш чувството, че дишаш нещо, което по-скоро прилича на вода. По един представител от отбор ще стартира на всяка една от трите кули на хотела, след което ще трябва да изкатери фасадата по най-бързия възможен начин, да се пусне до долу и да предаде щафетата на съотборника си, чакащ пред следващата кула. Всеки отбор се състои от двама мъже и една жена, разпределени според различните части на света, които представляват. Участниците идват от над 10 държави, сред които Китай, Великобритания, Щатите, Австралия, Канада, Испания, Нова Зеландия, Полша, Сингапур – и България! Петър Данов ще представлява отбора на Европа, заедно с испанеца Педро Кастро Гарсия и полската алпинистка Елица Кубарска. Останалите отбори включват участници като небезизвестния Тим Емет, който малко преди състезанието направи първо преминаване на един от най-сериозните маршрути на Острова (“Muy Caliente”, E10 6c), Мейан Смит-Гобат, една от най-добрите жени катерачи в Нова Зеландия и света, и Уил Станхоуп – петият човек, преминал прочутата Cobra Crack. Със сигурност състезанието ще е достатъчно зрелищно, а в допълнение след финала от хеликоптер на 2000 метра над сградата ще скочат осем скайдайвъра, които ще изпълнят маневри около хотела и ще се приземят във водата на залива.

Състезанието ще се излъчва на живо по ESPN на 23 юни. Ние ще стискаме палци на отбора на Европа, а скоро след това очаквайте тук репортаж, снимки и видео от събитието.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.