Смело непалско сърце

0
 

Сподели

Shares

През 2015 година се случиха много събития (добри и лоши), които ще останат в историята. Несъмнено едно от тези, които светът за съжаление ще запомни завинаги, е земетресението в Непал през април.

Но понеже от всяка лоша история, трябва да се роди поне една добра, за да се възстанови равновесието във вселената ни, в следващите редове ще прочетете историята на Пасанг Ламу Шерпа Акита или смелата непалска планинска водачка, която прие за своя мисия да помогне на пострадалите, в часовете след трагедията, за да има смисъл собственото ѝ оцеляване.

Pasang Lamu Sherpa

 

Когато земята започнала да се тресе и Еверест „изръмжал” в оглушителен тътен, Пасанг Ламу Шерпа се намирала в Горак Шеп – малко градче на около час от Базовия лагер на Еверест. Веднага след като земята утихнала, смелата жена събрала малка група хора, с които поели към Базовия лагер, за да помогнат с каквото могат. По пътя обаче срещнали мнозина, които им казали да се връщат, защото „горе е много опасно”. Последвал втори трус и повечето хора от групата на Ламу Шерпа се върнали обратно, като до базовия лагер достигнала само тя с още трима души.

Pasang Lamu Sherpa

В следващите дни планинската водачка успяла да отлети за Катманду, където се срещнала очи в очи с трагедията на хората. Тогава тя казала на съпруга си: „Трябва да направим нещо за хората, които са в беда.”

„Осъзнах, че е било напълно възможно да бъда убита навсякъде. Можех да загина на Базовия лагер на Еверест. Но аз бях спасена. Оцелях. Трябва да има причина за оцеляването ми. Трябва да направим нещо за хората, които са в беда.”

Пасанг Ламу Шерпа Акита е първата жена, която става инструктор по алпинизъм в Непал. Тя, заедно с Дауа Янгцъм Шерпа и Мая Шерпа, са първите дами от Непал, които успяват да изкачат К2 през 2014 година.

След земетресението Ламу Шерпа задейства мрежата си от контакти, които е успяла да създаде през годините, благодарение на кариерата си на водач. Така, до нея достига хуманитарна и финансова помощ от много различни благодетели по света. Първите пари, които „получава”, използва за закупуването на брезенти за хората, останали без покрив. Всяко дарение, къде е постъпило и кой е дарителят, жената описва във фейсбук страницата си, което създава вълна от желание за помощ.

Pasang Lamu Sherpa

Скоро Пасанг Ламу, заедно със съпруга й, започват да снабдяват с помощ пострадалите не само в Катманду и близките населени места, а и в отдалечени селца, до които достъпът бил изключително труден.

Pasang Lamu Sherpa

Сега Пасанг Ламу Шерпа Акита е номинирана за приключенец на годината на National Geographic и в интервю пред тях отпраща послание към всички хора, които искат да помогнат на Непал по някакъв начин (държавата все още не се е възстановила след опустошителното земетресение и много от населените места са все още разрушени):

„В Непал туризмът е много важен за нас. Много хора разчитат именно на туризма. Повечето чужденци мислят, че Непал е свършена, лоша, опасна, но ние все още имаме много места, които земетресението не успя да засегне и които още са в добра „форма”. Моето голямо послание е: Елате в Непал, посетете Непал. Подкрепете директно [икономиката ни]. Кажете ни, че страната ни все още е красива. Вместо да кажа на хората: „Дарете за нас”, искам да им кажа: ”Посетете Непал, моля! ”

Пасанг Ламу Шерпа

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.