Яке от мрежата на паяка

1
 

Сподели

Shares

Паяковата коприна е един от най-еластичните, издръжливи и здрави естествени материали, които се срещат в природата. Същевременно с това, тя е изключително лека, което би могло да я направи перфектния материал за изработка на екипировка и по-специално на облекло.

spider silk
Снимка: Dailymail/Spiber

От North Face, в колаборация с биотехнологичната компания Spiber, са се сетили именно за това и са създали иновативното яке Moon Parka. То е изработено от синтетична паякова коприна, която обаче запазва характеристиките на естествената.

spider silk coat
Снимка: The North Face/Spiber

Понеже събирането на естествена коприна за индустриални цели е доста трудоемка задача, от Spiber изолират, в лабораторни условия, гена, който е отговорен за продукцията на фиброн (протеинът, съставящ коприната при паяците) и го „поставят” в бактерия, която започва да произвежда същия протеин. След това той се „събира” и се „вмъква” в изкуствена коприна, която придобива качествата на паяковата.

spider silk

Освен че тъканите, произведени от такава коприна, няма да имат аналог по отношение на качества като здравина и еластичност, производството им е много по-щадящо за околната среда. То не е обвързано с добива на петрол, за разлика например от това на найлоновите и полиестеровите материали, които са основните, използвани до този момент за направата на спортни облекла.

Засега налице са само прототипи на дрехата, но от North Face се надяват да успеят да пуснат за продажба якето, направено от иновативен материал, до 2016 година.

Вижте промоционалното видео:

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.