Катерачът Бен Муун и красотата на движенията

0
 

Сподели

Shares

За последните две десетилетия името на Бен Муун е неразривно свързано с катеренето. От 1984 г., когато на 18-годишна възраст, прави първото си изкачване на маршрута Statement of Youth с категория 8а, Бен попада в елита на британското и световно спортно катерене. От този момент нататък катеренето се превръща в смисъл на живота му, вдъхновявайки го да преодолее едни от най-трудните маршрути в световен мащаб, включително Hubble през 1990 г., с което се превръща в първия атлет, успешно преминал 8C+ маршрут (по-късно категоризиран като 9A). От известно време Бен е изцяло концентриран върху най-чистата според него форма на катеренето – боулдър дисциплината.

Бен Муун
Бен Муун

Известният катерач е един от гостите на фестивала Дни на предизвикателствата тази година. В третият от дните – 3 декември, в зала 3 на НДК, Бен ще бъде на сцената и ще разкаже за себе си, за най-тежките маршрути, които е изкачвал, за проектите и филмите, в които участва.

Макар и още да не е в България, Бен вече ни разказа за себе си, планините и вдъхновенията си. Той даде специално интервю за списание 360°, което ще можете да прочетете скоро. В него Бен разказва и за намеренията си да се катери в България и местата за боулдъринг в Европа, които би препоръчал. Той споделя и защо толкова го вдъхновява природата и каква красота усеща в движенията на катеренето:

„Обичам красотата на дивите, отворени пространства и усещането за плиключение, което ти дават, и разбира се, обичам предизвикателствата, които носят. Освен това ми доставя удоволствие движението, което се изисква от катеренето, и усещането, което получаваш, когато най-после успееш да завършиш сложна поредица от движения, които си опитвал дълго време.“

И докато очакваме Бен Муун в България, ето го и поздравът, който той отправи специално към публиката на Дни на предизвикателствата:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.