Пътят към „Опашката на дракона“

0
 

Сподели

Shares

На първи декември четирима български катерачи се отправят към Патагония. Това са Мартин Маровски, Руслан Вакрилов, Виктор Варошкин и Григор Вътев. Тяхната експедиция е наречена „Патагония 2015 – Опашката на дракона“, а целите им са насочени към легендарни върхове и маршрути като Серо Торе (до този момент няма българско изкачване), централната кула от групата Торес дел Пайне и скалните игли в групата на Фиц Рой. Едно от най-големите предизвикателства за всички катерачни експедиции в района е не толкова трудността на самите маршрути, колкото екстремните климатични условия в този отдалечен край на Южна Америка.

Серо Торе (3128 м). Снимка: Григор Вътев
Серо Торе (3128 м). Снимка: Григор Вътев

За да бъдат по-добре подготвени за суровите патагонски условия, четиримата мъже имаха по-малко от година. За това време те трябваше да се стиковат като екип и подготвят физически и психически. Част от подготовката им включваше изкачвания в Алпите, които по техни думи са били по-трудни дори от това, което ги очаква в Южна Америка.

Опашката на дракона
Виктор, Руслан, Григор и Мартин

Какво включваше подготовката им и на какви изпитания са се подложили, те показаха пред препълнената зала на клуб Mixtape 5 в София на 11 ноември. Тогава те направиха премиера на своя филм „Гранитни Алпи“ и разказа повече за предстоящата експедиция „Опашката на дракона“. Средствата, събрани от продажбата ни билетите пък, ще се добавят към бюджета за пътуването, който беше подкрепен и от няколко магазина и вносители на екипировка, Федерацията по катерене и алпинизъм, Община Стара Загора и други. Ето и какво разказа след прожекцията Рус Вакрилов, който засне и режисира филма:

Опашката на дракона„Хората на прожекцията бяха около 650. Отложихме с около час и половина началото, за да дадем възможност на хората от протеста в защита на българските планини да дойдат. Опашката се виеше до хотел Хилтън. Филмът беше 30 минути, но след това имаше дискусия, по време на която отговаряхме на въпроси от публиката. Събраната сума от продажбата ни билети е над 3000 лв. Посещаемостта надхвърли очакванията на организаторите, което попречи на всички да виждат добре големия екран, но благодарение на допълнителните плазмени екрани всички успяха да видят филма. Благодарим на всичките ни партньори за сърцата подкрепа – Паралакс Блу, Оргахим, HTI, Хели Ер, Стената, ПИК 3000, K2 Outdoor, Спотчето, Sony, Fit and Shape, БФКА, Община Стара Загора, Община Ловеч.“

Опашката на драконаНачалото е на първи декември, когато четиримата отлитат към „Опашката на дракона“ и се очаква да се завърнат отново в България в първите дни на февруари. Патагония е единствената тънка ивица земя на тази географска ширина и е почти постоянно брулена от ветровете на два океана, редовно достигащи скорост от над 200 км/ч. Това, заедно с близостта до Антарктида, прави местния климат изключително суров. Четиримата бългатри ще трябва да действат скоростно, защото отрязъците от хубаво време рядко надвишават 18 часа.

Опашката на драконаЩе следим развитието на „Патагония 2015 – Опашката на дракона“ отблизо, на 360 градуса, и стискаме палци на момчетата, защото успехът на експедицията наистина ще остане в историята на българския алпинизъм и скално катерене. Последните новини за „Опашката на дракона“ можете да видите тук.

Масивът Фиц Рой. Снимка: Григор Вътев
Масивът Фиц Рой. Снимка: Григор Вътев

Повече за експедицията и подготовката в Алпите ще можете да научите и от зимния брой на списание 360°, който ще се появи в началото на декември. За Гранитните Алпи, в статия, ще разкаже Виктор Варошкин, която, разбира се, е допълнена със снимките на Руслан Вакрилов.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.