От Еверест до морското равнище

0
 

Сподели

Shares

„Без приключения не усещаш истинския живот” – казва Лакпа Шери Шерпа, който през 2011 година, заедно с приятеля си Сано Бабу Сънъуар, осъществи тандемен полет с парапланер от Еверест. След това двамата достигнаха до бреговете на Индийския океан, за да отбележат първото подобно приключение в историята.

Лакпа Шери Шерпа и Сано Бабу Сънъуар
Снимка: 110 gearjunkie

Всичко започнало след като Лакпа Шерпа за първи път видял парапланеристи да прелитат над високите върхове на Кумбу. Той видял парапланеризма като много красив, бърз и прост начин за спускане на върхове. Зародила се мечтата – да полети именно от най-високата точка на Земята и след това да достигне до морското равнище.

Лакпа Шери Шерпа и Сано Бабу Сънъуар
Снимка: planetmountain

Със Сано Бабу Сънъуар, Лакпа Шерпа се срещнал след като разбил крилото на парапланера си, кацайки върху дърво. Сано Бабу бил този, който се наел да го поправи и този, който приел мечтата на шерпа присърце.

На 21-и май 2011 г. мъжете опънали крилото си на Еверест. Не само излетели, но и поставили нов рекорд за най-дълъг свободен полет – 8865 метра. След като „излезнали” от планината, карали колела до реките, по които щели да пресекат непалската граница с каяк. Веднъж щом стигнали Индия, планът им продължил с гребане по цялата дължина на река Ганг, чак до Индийския океан.

Лакпа Шери Шерпа и Сано Бабу Сънъуар
Снимка: lexlimbu

Бабу нямал никакъв опит в катеренето, а Лакпа Шерпа никога не се бил качвал в каяк и дори не можел да плува. Безпрецедентното им постижение е ценно за историята ни не само, защото двамата са първите, направили подобно нещо, но и защото е комбинация от приключение, спорт, смелост и приятелство.

babu-lakpa
Снимка: Sano Babu Sunuwar за National Geographic

Бреговете на Индийския океан приятелите достигнали на 27-и юни, след изминаване на 800 километра от най-високата точка на Земята до морското равнище.

През 2012 г. двамата стават „Приключенци на годината“ на National Geographic.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.