От Еверест до морското равнище

 
0

Сподели

0Shares
0 0

„Без приключения не усещаш истинския живот” – казва Лакпа Шери Шерпа, който през 2011 година, заедно с приятеля си Сано Бабу Сънъуар, осъществи тандемен полет с парапланер от Еверест. След това двамата достигнаха до бреговете на Индийския океан, за да отбележат първото подобно приключение в историята.

Лакпа Шери Шерпа и Сано Бабу Сънъуар
Снимка: 110 gearjunkie

Всичко започнало след като Лакпа Шерпа за първи път видял парапланеристи да прелитат над високите върхове на Кумбу. Той видял парапланеризма като много красив, бърз и прост начин за спускане на върхове. Зародила се мечтата – да полети именно от най-високата точка на Земята и след това да достигне до морското равнище.

Лакпа Шери Шерпа и Сано Бабу Сънъуар
Снимка: planetmountain

Със Сано Бабу Сънъуар, Лакпа Шерпа се срещнал след като разбил крилото на парапланера си, кацайки върху дърво. Сано Бабу бил този, който се наел да го поправи и този, който приел мечтата на шерпа присърце.

На 21-и май 2011 г. мъжете опънали крилото си на Еверест. Не само излетели, но и поставили нов рекорд за най-дълъг свободен полет – 8865 метра. След като „излезнали” от планината, карали колела до реките, по които щели да пресекат непалската граница с каяк. Веднъж щом стигнали Индия, планът им продължил с гребане по цялата дължина на река Ганг, чак до Индийския океан.

Лакпа Шери Шерпа и Сано Бабу Сънъуар
Снимка: lexlimbu

Бабу нямал никакъв опит в катеренето, а Лакпа Шерпа никога не се бил качвал в каяк и дори не можел да плува. Безпрецедентното им постижение е ценно за историята ни не само, защото двамата са първите, направили подобно нещо, но и защото е комбинация от приключение, спорт, смелост и приятелство.

babu-lakpa
Снимка: Sano Babu Sunuwar за National Geographic

Бреговете на Индийския океан приятелите достигнали на 27-и юни, след изминаване на 800 километра от най-високата точка на Земята до морското равнище.

През 2012 г. двамата стават “Приключенци на годината” на National Geographic.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.