Водоустойчива ли е екипировката ви?

0
 

Сподели

Shares

Една от най-важните характеристики, които планинарската екипировка трябва да притежава, за да бъде надеждна, е да е водоустойчива.

Що се отнася до дрехи, палатки или спални чували, те не са напълно водоустойчиви, ако шевовете им не са залепени. Така че следващия път, когато си купувате яке (и го купувате, защото е водоустойчиво), проверете шевовете и не се доверявайте само на описанието.

waterproofing jacket
Снимка: Londoncyclist

 

Но все пак, ако вече имате екипировка, която се е оказала неустойчива на вода, няма нужда да се снабдявате с нова – има начин, по който можете да поправите несгодите сами вкъщи.

Единственото, което трябва да направите, е да покриете шевовете с тънък слой силикон (Sil Net), който е създаден специално, за да залепва шевовете, като не позволява водата да преминава през тях.

След като покриете шевовете със силикона, остава просто да изчакате да изсъхне. За това са необходими поне 24 часа, затова не започвайте поправката непосредствено преди пътуването си.

ВИЖ ОЩЕ: как да поправите дупчици в екипировката, можете да научите тук.

Освен залепените шевове, другото условие, което трябва да е изпълнено, за да бъде водоустойчива екипировката ви, е DWR-слоят ѝ да не бъде износен. DWR (Durable Water Repellent) – „трайно водоотблъскване”. Дали слоят още работи можете да проверите много лесно, като впръскате малко вода върху екипировката. Ако тя се стече, отблъсне, значи всичко е наред, но ако попие в тъканта – слоят е износен.

Хубавото е, че и това може да бъде поправено, при това отново много лесно. DWR-слоят може да бъде възстановен чрез различни видове импрегнационни продукти. Тези, които отблъскват водата, защото създават нов слой, са два вида:

– Силиконови – намаляват дишаемостта. Те се използват за поправка на раници, палатки, шатри и екипировка, която не се нуждае от дишаемост. Нанасят се като спрей или с четка (ако са в тубичка).

– Несиликонови – не ограничават дишаемостта на мембраната. Нанасят се с дифузерна пръскалка или чрез пране. След пране обаче репелента трябва да се активира, а това става като дрехата се загрее до температура от 30-40 градуса.

Импрегнационните продукти трябва да бъдат нанасяни върху чисти материи.

За най-добри резултати, при обработка на якета, концентрирайте нанасянето в областта на раменете и китките, където DWR-слоят се износва най-бързо. Как точно се „поправя” водоустойчивият слой – вижте в следващото видео.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.