20 декара витошки гори бяха унищожени

0
 

Сподели

Shares
Витоша
След унищожаването на гората. Снимка: Коалиция „За да остане природа в България“

В рамките на едва две седмици около 20 декара млада гора в Природен парк „Витоша“ беше унищожена. Тя е била залесени със смърч като част от една от най-мащабните доборовлчески акции в планината.

Витоша
Машините, които засега не е известно на кого са. Снимка: Коалиция „За да остане природа в България“

Според представители на Коалиция „За да остане природа в България“ се изравняват терени извън пистите, копае се незаконна система за изкуствен сняг без необходимите разрешителни, разположена близо до вододайната зона. Според тях се строят и противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са „грозно усвояване на европейски средства“.

Снимка: Одисея ин
Младата гора, залесена от доброволци. Снимка: Одисея ин

Гората, която беше изсечена на Витоша, се намира в местността Меча поляна, близо до хижа „Алеко“ и писта „Витошко лале“. Тя е била залесявана на няколко пъти, през 2004, 2006, 2007 и 2008 г., благодарение на стотици доброволци и фиданки, закупени с европейски средства.

За случаят на Меча поляна е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Организират се и протести, които са не само в защита на горите в Природен парк „Витоша“, но и за тези в Пирин и Рила, където на път да бъдат приети са оспорвани 10-годишни планове за управление. Ако те бъдат приети в настоящия им вид, по поръчка на инвеститори ще могат да се допускат сечи и застрояване в над 50% от територията.

Втоша
Снимка: Одисея ин

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.