Жан-Марк Боавен – пионерът в екстремното

0
 

Сподели

Shares

Жан-Марк Боавен

Има хора, които завинаги остават в историята. Нещо повече – заради уникалните си постижения се превръщат в истински легенди. Особено впечатляващи изглеждат опитите им от позицията на времето, защото понякога просто не можем да си дадем ясна сметка как са направени успешно преди толкова години. Благодарение на тези хора, историята се изпълва с постижения, които не само не могат да бъдат забравени, но и всяко тяхно поредно припомняне съживява вълнението от начинанието, сякаш е направено вчера.

Жан-Марк Боавен е една от легендите в света на екстремните изживявания. Той е бил от онези хора, които са отдали целия си живот в името на приключението.

Жан-Марк Боавен

Сред постиженията на французина се нареждат редица първи изкачвания на върхове в Алпите по маршрути, по които никой не бил минавал преди. В края на 70-те години на миналия век, алпинистът, скиор, парапланерист, бейсджъмпър успял да направи исторически спускания със ски от редица върхове. През 80-те пък, Боавен започнал да „свързва” изкачвания на различни върхове с бързи спускания със ски, полети с делта планер или парапланер.

Jean-Marc Boivin
Снимка: Adventure Journal

Именно с един конкретен полет с парапланер Жан-Марк Боавен завинаги ще остане в историята. През 1988 година екстремният спортист успява да излети от най-високия връх на планетата – Еверест, с парапланер. Така не само поставя рекорд за полет с парапланер от най-голяма височина, но и за най-бързо спускане от върха.

Вълнуващият ден бил 26-и септември, а французинът достигнал върха в два часа на обяд. Заедно с него били други четирима европейски алпинисти и двама шерпи.

След 90-минутна подготовка на крилото и изчакване за подходящи условия, накрая се открил прозорец и Бован успял да излети, въпреки поривистия вятър, който достигал скорост от 40 км/ч.

Полетът надолу до Лагер 2, намиращ се на 5900 м надморска височина, отнел на Жан-Марк 11 минути. Това означава, че той е изминавал с парапланера си средно по 270 метра на минута.

Jean-Marc Boivin
Снимка: Rene Robert

Сред останалите незабравими постижения на французина се нареждат:

– Първо спускане със ски по южната стена на Уаскаран, 1977 г.
– Изкачва Матерхорн по маршрута „Шмид” и се спуска със ски по източната стена на върха, 1980 г.
– Изпълнява полет с делтапланер от югозападния рид на К2 на височина от 7600 метра, 1980 г.
– Достига връх Айгер за седем часа и половина по северната стена, 1983 г.
– Изкачва и спуска четири върха от масива Монблан за един ден, използвайки парапланер, ски, делта планер и катерене, 1986 г.

Снимка: Rene Robert
Снимка: Rene Robert

Жан-Марк Боавен загива през 1990 г., след бейсджъмп от водопада Анхел – най-високият в света. Той скача, за да помогне на друг бейсджъмпър, изпаднала в беда. Преди злощастния опит, Боавен успешно скача от водопада, като става първият човек, който някога е правил екстремния скок.

Във видеото по-долу можем да видим едно от най-запомнящите се изпълнения на Боавен – излитането на французина от Еверест.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.