На 4000 км от дома

0
 

Сподели

Shares

Редките птици белошипи ветрушки от новосъздадената колония в Сакар зимуват в Чад и Нигер, на 4000 км от дома.

Това стана ясно благодарение на проследяването със сателитни предаватели, с които са екипирани птиците по проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка”.

белошипи ветрушки
Снимка: natureimages

 

Две от белошипите ветрушки, на които са поставени сателитни предаватели, вече са достигнали местата си за зимуване в Африка. „За момента женските птици BSB и BDS (както са кодовете на цветните им пръстени), зимуват в различни райони на териториите на Чад и Нигер.“ – казаха от Зелени Балкани.

Птицата стартирала миграцията си в средата на месец септември. Данни от предавателя й показват на екипа на Зелени Балкани, че тя е била в гнездовия район за последно на 15-ти септември, а на 17-ти септември вече е била на територията на Либия в Африка. За няколко дни женската ветуршка достигна до Нигер, където се е установила и до днес.

Другата птица след известно скитничество до Гърция, завръщане обратно до района на колонията и после до Турция, се отправила към местата за зимуване на 26-ти септември. В рамките на няколко дни, тя е извършила активна миграция и на 2-ри октомври е достигнала Чад, където е и до днес.

„До този момент липсваше конкретна информация къде зимуват белошипите ветрушки от нашата страна. Докато за ветрушките от западноевропейската популация (Испания) бе доказано зимуването в района на Сенегал, за птиците от балканската популация на вида имаше само предположения, че зимуват или в Судан или в Южна Африка. Получените данни за зимуването на белошипите ветрушки от Балканите могат да са много полезни за опазването на вида в този критичен момент от техния жизнен цикъл.“ – добавиха от Зелени Балкани.

белошипи ветрушки

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.