2 х 360 км: МТВ паркове и трасета

0
 

Сподели

Shares

Няколко маунтинбайк парка и трасета, разположени на не повече от 720 (360 X 2) километра от София. От Сърбия до Гърция, от Босна и Херцеговина до Румъния

Байк паркове, Есен 2015

KOPAONIK

На три часа път от Белград, в ски курорта в Копаоник през 2012 г. отвори врати първият байк парк в Сърбия, който за съжаление към момента не работи. Въпреки това районът на националния парк предлага отлични условия за планинско колоездене. Два от маршрутите за крос кънтри започват от ски лифта Панчичев връх – първият Suvo rudište е с дължина 3.3 км, по чакъл, асфалт и черен път с трудност 2/5, а вторият Pančićev vrh е с дължина 2.2 км по черен път, чакъл и планински пътеки с трудност 4/5.

Байк паркове, Есен 2015KOSUTNJAK

Отворен през ноември 2013 байк паркът в Белград има още много накъде да се развива, но стартира обещаващо и вече втори сезон разработва трасета за даунхил, ендуро, крос кънтри. Основното му предимство е, че е много близо до центъра на града, плюс това е събирателна точка за местните карачи и определено може да се похвали с атмосфера.

Байк паркове, Есен 2015FRUSKA GORA

Любимият терен на сръбските планински колоездачи, където от 23 години насам през месец май се провежда традиционен МТВ маратон по 81 км маршрут. Съчетанието от добри пътища, ненатоварени планински пътеки и изключителен пейзаж, прави Фрушка Гора колоездачен рай. По-голямата част от пътеките са маркирани, а теренът съчетава пътеки с различни нива на трудност и техничност, алсфалтови пътища, полегати склонове, каменисти участъци, стръмни ръбове и планински върхове за екстремно спускане.

Байк паркове, Есен 2015

GOLEM KORAB

С дължина от 33 км и изкачване от 1460 м, маршрутът през връх Кораб (2764 м), най-високия връх на Македония и Албания, определено е предизвикателство. Изкачването е доста стръмно, пътеката е камениста и може да се наложи да ходите горе-долу през половината от времето нагоре. Стартът на маршрута е в Национален парк Маврово, близо до полицейската хижа Победа. Оттам в посока югозапад по стръмен и каменист паваж се излиза от гората, минава се през няколко рекички, покрай две овчарски хижи, до края на паважа, който свършва при изоставена военна хижа. Следват няколко километра по много каменист сингълтрак на северозапад, който в един момент се обединява с пешеходния маршрут към върха. Спускането е по същия маршрут, по който и изкачването. Не се препоръчва карането по пешеходния маршурт, защото изкачването е много по-стръмно, а спускането не е безопасно, заради движението на туристи по него.

Байк паркове, Есен 2015

XANTHI байк парк

Първият байк парк в Гърция, резултат от активната работа на местните райдъри от Ксанти, има 15 трасета с разнообразие от терен, трудност и тип каране – даунхил и фрийрайд, крос кънтри и енудро, плюс фрийстайл терен.

MARATHON BIKE PARK

Разположен само на 30 км от центъра на Атина, паркът съчетава планината и близостта до морето. Трасетата са лесно до средно трудни, на 250 м надморска височина, и има по нещо за всеки – ендуро, даунхил и крос кънтри, плюс BMX / 4X трасе с дължина 185 м, мини рампа, дърт джъмп и пъмп трак. Паркът работи всеки ден, входът е 5 евро през седмицата и 8 евро през уикенда.

Байк паркове, Есен 2015DIRFIS GRAVITY BIKE PARK

Паркът е на остров Евия (Евбея) – на около час път от Атина, свързан с континента посредством мост. Насочен към по-напредналите и опитни карачи, паркът има общо седем трасета за DH, XC и ендуро. Пейзажът е от алпийски тип, с много гори и стръмни пътеки, които предлагат доста екстремно и предизвикателно спускане.

Босна и Херцеговина

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Босна и Херцеговина е скритото бижу на Балканите за планинско колоездене – нищо чудно, че през 2012 г. National Geographic я обяви за най-добрата дестинация за МТВ. Планините около Сараево, както и Игман и Бйелашница стават все по-популярни за даунхил, разработват се и се маркират маршрути, провеждат се състезания на международно ниво.

BUSKAT BIKE PARK

Първият и засега единствен байк парк в Румъния, който се намира ски курорта Бускат в планината Апусени, е насочен към всяко ниво на каране, от аматьорско до професионално, с множество пътеки за различни дисциплини – от крос кънтри, до даунхил, 4х, дърт джъмп, слоупстайл и траял.

Статията е част от брой ЕСЕН 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Есен 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.