Българската връзка на Red Bull X Alps 2015

0
 

Сподели

Shares

Red Bull X Alps не случайно си е спечелило славата на най-трудното състезание в света. Няма друго съревнование, което да изисква в подобна степен такава физическа издръжливост, подготовка и технически умения. Или най-малкото – да трае толкова дълго.

Есен 2015

Правилата са прости. Да прекосиш Алпите между Залцбург и Монако – летейки с парапланер или носейки го, като преминеш пред предварително определени 10 контролни точки. Общо разстоянието по права линия е над 1000 км. Всеки отбор се състои от един атлет и един официален съпортер, но екипът на отборите може да включват и повече хора. Атлетът има право да се движи между 05:00 и 22:30 ч., като му е позволено да лети само между 06:00 и 21:00 ч., а след достигане на мястото за почивка през нощта, няма право да се отдалечава на повече от 250 м. Съпортърът пък отговаря за всичко, от което ще има нужда атлетът, за да изпълни целта си. От храна и транспорт на багаж, през следене на прогнози, изготвяне на стратегия, план на полета и цялостна логистика, до медицинска помощ и психологическа подкрепа.

Red Bull X-Alps
Red Bull X-Alps

В зависимост от времето, отборите решават дали дистанцията ще се ходи/тича, или ще чакат условия за летене, но при всички положения атлетите да длъжни да носят крилото си и задължителната екипировка непрекъснато (това включва резервен парашут, каска, мобилен телефон, GPS тракер, сигнална ракета, храна и вода). Три дни след старта започват елиминациите и на всеки 48 часа последният в класирането отбор отпада. Първият атлет, достигнал Монако, печели, а атлетите, които не са успели да достигнат крайната цел, се класират според разстоянието, което им остава.

“В XAlps физическата издръжливост е уникално важна, но най-важна е психическата издръжливост. За мен това не е състезание, нещо съвсем друго е, за което няма достатъчно подходяща дума да го опише.” Косьо Филипов, участник в Red Bull X Alps 2015

Red Bull X-Alps
Red Bull X-Alps

Състезанието се провежда веднъж на всеки две години. Тази година на 5 юли в Моцартплац, Залцбург, стартираха 32 отбора от 18 страни. Red Bull X Alps завърши на 17 юли с рекордния брой от 19 финиширали атлета. Победител за 4-та поредна година стана Кристиян Маурер, който свърза Залцбург и Монако за 8 дни 4 ч 37 мин. В историята на състезанието се записаха и двама българи – Константин Филипов и Светослав Енчев, един официален и един неофициален съпорт, част от отбора на южноафриканеца Стефан Крюгер.

“Най-важно за съпортера е да има много добро разбиране спрямо атлета, да имат добра връзка. Без това няма как да се случат нещата, ако ти не го разбираш и като човек, и като атлет. Следващото нещо е да имаш много добри познания относно парапланеризъм, катерене, да се справяш сам в природата на непознати места, един вид оцеляване. Много е комплексно, и трябва от самото начало, още от самата подготовка, да можеш да вземеш най-добрите решения във всеки един момент, за абослютно всичко”, казва ни Косьо.

Red Bull X-Alps
Red Bull X-Alps

Как протече състезанието през погледа на двамата българи – разказват ни Светли и Косьо в пълния вариант на статията, част от брой ЕСЕН 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Есен 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.