Детска и младежка програма на Банскофилмфест 2015

0


Дата на събитието: 25.11.2015

Сподели

Shares
Банско филм фест
Снимка: Александър Пенков

Между 25-29 ноември фестивалът на планинарския филм ще завладее Банско със своето 15-то юбилейно издание. В програмата на Банскофилмфест 2015 ще намерят място 100 филма от 25 държави, 15 гости от чужбина, 10 изложби, детска програма и още много.

Повече за фестивала ще научите тук.

В програмата отново има специален панел за деца и младежи, който е с изключително интересни лектори.

25 ноември, сряда, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“:
– 12:30 ч. – откриване на изложбите и рисунките от детския конкурс за рисунка – „Моето семейство и Банско”
– 16:00 ч. – 17:00 ч. – Голяма зала на читалището, лекция и работилница –“История за мечти, прилепи и пътешествия“ – Антония Хубанчева (биолог) от Националния природонаучен музей към БАН ще разкаже къде могат да те отведат мечтите и защо е важно да се борим за тях. Какво значи да си изследовател, къде се правят експедиции и защо е важно да знаем как се опъва палатка? Участниците ще научат интересни факти за изучаваните животни и сами ще влязат в ролята на изследователи.

Антония Хубанчева
Антония Хубанчева

Антония Хубанчева е асоцииран сътрудник към Националния природонаучен музей – БАН. Повече от 8 години изследва прилепите и техния забулен в тъма живот. Следвайки мечтите, работата и приключенския си дух Антония има зад гърба си специализации и научни експедиции в джунглите на Централна Америка, вулканичните тихоокеански острови и саваните на Африка. Освен изследователската дейност, тя се занимава активно с комуникация на науката и мотивационни презентации.

26 ноември, четвъртък, пещера „Спропадналото“ в района на Пирин Голф Клуб
– 13:00 – 14:00 ч. – пещерен уткшоп „Проникване в пещера“ – водещи спелеолозите Алексей Жалов и Жорж Влайков. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. В рамиките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт.

Алексей Жалов
Алексей Жалов

Алексей Жалов – изследовател на световна величина, откривател на множество пещери по света, организатор на национални пещерни експедиции, автор на книги. Жорж Влайков – участник в национални и международни пещерни експедиции.

26 ноември, четвъртък, Голяма зала на читалище „Никола Вапцаров“:
– 13:00 – 14:00 ч. – Среща с официалните гости на Банскофилмфест Нуно Гомеш (ЮАР) – водолаз, гмуркач и Иван Кожухаров (България) – алпинист – мотивационни лекции (с превод). Те ще представят себе си, своите постижения в областите си и защо и как са постигнали целите си.

Нуно Гомеш
Нуно Гомеш

Нуно Гомеш (ЮАР) – Завършва геология и постъпва Витватерсрандския университет (Йоханесбург), където придобива магистърска степен по гражданско строителство. Бушменсгат (Южна Африка) е една от най-дълбоките водни пещери в света и се оказва идеално място за справяне с нови и по-големи предизвикателства. Именно в нея през 1988 г. Нуно поставя рекорд на Африка, стигайки до 123 метра. Кариерата му върви по възходяща линия и днес той е притежател на два световни рекорда, вписани в Книгата на Гинес – за най-дълбоко гмуркане в пещера (282 метра и 60 см, до дъното на Бушменсгат, ЮАР, декември 1994 г.) и в открити води (318 метра и 25 сантиметра на 10 юли 2005 г.). Освен всички свои занимания Нуно Гомеш работи в Световната конфедерация по подводни дейности като инструктор и треньор на инструктори по технически, пещерни и тримикс-потапяния.
Иван Кожухаров
Иван Кожухаров

Иван Кожухаров (България/Швейцария) – той пристига специално от Швейцария за Банскофилмфест, където живее в момента. Иван започва да се катери на 15 години. И бързо стига до елита на българския алпинизъм. На прага на голямата му кариера в планините по света, на 1 август 1990 г., при изкачване на Пти Дрю във Френските Алпи, попада в обсега на голямо скално срутване и получава тежки контузии. Лекарите във Франция не дават големи надежди. Хеликоптерът продължава към Женева. След десет години и десет операции Иван започва да участва в изкачвания и в полети с параплан – винаги заедно със и благодарение на приятелите си. Във всекидневния си живот Иван Кожухаров работи в сферата на финансите. Владее четири езика – френски, немски, английски и руски. На всички говори тихо, почти шепнешком. Но казва, че не е нужно да си викаме, за да се чуем. А също, че сам по себе си животът няма особено голям смисъл. Ние сме тези, които трябва да открием смисъла на своето съществуване и да го изпълним с ценности и съдържание. И че в огромна степен това зависи единствено от нас самите.

29 ноември, събота, Голяма зала на Читалище „Никола Вапцаров“:
18:00 ч. – връчване награди от конкурсите. Наградите са осигурени от американската фирма MARMOT и магазин Спотчето.

Нуно Гомеш
Нуно Гомеш

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.