Снежни закрилници

0
 

Сподели

Shares

Има едни хора, чиято екстремна професия е да спасяват екстремните хора от екстремните им начинания. Те дежурят денонощно, надявайки се днес да не е денят, в който да покажат уменията си, но ако волята на природата ги застави – спасявайки човешки животи.

Това са планинските спасители. „Снежните закрилници”, чиято работа е да ни помогнат да оцелеем, дори когато природата е срещу нас.

SnowGuardians
Снимка: SnowGuardians

“Snow Guardians” е проект, който показва живота и работата на планинските спасители, които дежурят във и около Скалистите планини в САЩ и екипите, които поемат спешните случаи през зимата.

SnowGuardians
Снимка: SnowGuardians

Филмът е финализиран, благодарение на средствата, събрани чрез платформата за споделено финансиране kickstarter.

Основната част от кадрите документират енергията, страстта и отдадеността, с която спасителите вършат работата си, въпреки опасните условия, в които често попадат и засвидетелстват уважение към онези, благодарение на които са били проведени редица спасителни операции.

SnowGuardians
Снимка:SnowGuardians

Годината преди заснемането на филма обаче, била изключително „богата” на лавини, което още повече е увеличило трудността и риска по време на спасителните операции. Също се оказало, че голяма част от хората, които отиват да карат извън пистите, съвсем не са запознати с причините за възникване на лавини, с правилата за безопасност и действие в случай на снежно свличане. Затова втората цел на филма става образователна и именно свързана с правилата за поведение в зони с висока лавинна опасност.

Вижте трейлъра на Snow Guardians във видеото по-долу. Целия филм можете да видите отново във vimeo с платен достъп за една година.

Информация за правила за лавинна безопасност, можете да прочетете тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.