Без забрана за къмпингуване на Карадере

0
 

Сподели

Shares
Карадере
Снимка: Българска фондация „Биоразнообразие“

Добра за новина за всички, които обичат свободата, която дава плажът на Карадере. Забраната за къмпингуване в местността падна в съда.

Решението излезе от Варненски административен съд след жалбата на гражданска група „Да спасим Карадере“. Жаблата беше срещу наредба, променена през април тази година, която забрани „разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги“. Според тази наредба се предвиждаха от 100 до 500 лева за нарушителите.

„Това беше поредният опит за ограничаване на къмпингуването по Българското Черноморие, без да се създават условия за къмпингуване и по всяка вероятност с цел вместо да се правят конкретни стъпки за опазване на последните диви плажове, същите да се „разчистят“ от техните почитатели и пазители, и да се превърнат в поредните строителни обекти.“ – коментираха от Българска фондация „Биоразнообразие“

Опитът за забрана на къмпингуването на местно ниво не се случва за първи път. През 2008 г., в разгара на битката за спасяването на Иракли от строителството, Община Несебър издаде аналогична забрана, която Бургаският административен съд отхвърли, а в последствие решението беше потвърдено с окончателно такова и от Върховния административен съд. На основата на този успешен опит и благодарение на правната подкрепа на юристи-доброволци към гражданска група „Да спасим Иракли“ и Българска фондация „Биоразнообразие“, представители на защитниците на Карадере оспориха законосъобразността и целесъобразността на новоприетия член от въпросната наредба.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.