Когато танцът бъде екстремен

0


Дата на събитието: 28.10.2015

Сподели

Shares

ONE DANCE WEEK

Танцът не е нещото, което човек очаква да види на сайта на 360°, освен ако той не е наистина екстремен обаче. Тъй като именно такива танцови спектакли са включени в програмата на ONE DANCE WEEK тази година, няма как да ги пропуснем.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс в Пловдив продължава от 17 октомври до 1 ноември и отново чрез неподражаемата смесица от етноси и култури превръща града в екзотично място, пресечна точка и пространство на взаимодействие на различни влияния в социалната и архитектурната среда.

На няколкото сцени, разпръснати из града, поредното издание на фестивала на танцови стилове и почерци ще постави своите публики в турбулентната зона на пресичащи се емоции и гледни точки.

В богатата програма на ONE DANCE WEEK тази година изключително интересна е датата 28 октомври. Тогава френската компания MPTA – les mains les pieds et la tête aussi ще представи своя вълнуващ изпълнителски стил – комбинация от съвременен танц, театър, интегрален танц, акробатика и циркови техники.

Само в рамките на една вечер публиката ще може да се наслади на два спектакъла – „НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ..“. и „АЛИ“ – резултат от артистичния обмен между петима международно признати артиста – Хеди Табет, Али Табет, Матюран Болзе, Артемис Ставриди и Софиан Бен Юсуф. Спектаклите на MPTA са поетични, емоционални, силно визуални, изключително майсторски в цирково-акробатичния си език.

Представленията „НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ…“ и „АЛИ“ ще бъдат представени на 28 октомври, от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив.

„НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ…“ разказва красива история за взаимоотношенията между мъжа и жената в тяхната сложност и многоаспектност, история за любов, брак, раздели и събирания. На сцената тримата персонажи влизат във всевъзможни взаимодействия, като първоначалният образ на сватбена двойка претърпява множество трансформации и модификации, вследствие намесата на третия човек.

Вторият спектакъл „АЛИ“, който ще бъде игран в рамките на същата вечер, изследва въпросите за другостта и различието и тяхното възприемане и нагласи от страна на обществото, в което живеем. На сцената Матюран Болзе и Хеди Табет завихрят своя танц – задни салта, в духа най-добрите циркови традиции, се преплитат с красиви и изящни танцови движения на изпълнителите, различни в телесния си потенциал.

Въпреки че са създадени в отстояние от пет години, двете представления са неразривно свързани като две части на едно цяло, най-вече заради спецификата им на интегрален танц, в който нормални тела си партнират в хармонична динамика с инвалидно тяло. Обединяващият елемент е Хеди Табет – акробат и танцьор, който след тежката диагноза – рак на костите, губи единия си крак, но не спира да танцува и постепенно се фокусира върху актьорските техники и движението. Освен като изпълнител, той участва в спектаклите на МРТА и като артистичен консултант.

ONE DANCE WEEK

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.