Историята на Лешек Чихи или кое е най-ценното нещо в планината

0
 

Сподели

Shares

Изкачването на планински връх не изисква единствено физическа подготовка. Не изисква единствено сила на духа. Определено, качествата, които един алпинист трябва да притежава, са комплексни и пряко зависещи едни от други, но има ли едно условие, за успешно изкачване на който и да е връх, което много често забравяме или подценяваме?

Еверест
Връх Еверест/Снимка:Кшищоф Вйелицки

Лешек Чихи – един от най-големите полски и световни алпинисти, определя приятелството за най-важното нещо в планината: „В планината най-ценно е другарството – това е основна част от смисъла на катеренето.”

Лешек Чихи
Палатка-столова в базовия лагер на Еверест. От ляво надясно: Ришард Гайевски, Анджей Завада, Лешек Чихи и Ян-Холницки-Шулц /Снимка: Богдан Янковски

И няма как да не му повярваме или поне да не се замислим върху думите му, когато знаем, че именно Лешек Чихи е първият човек (заедно с Кшищов Вйелицки), който успява да изкачи Еверест през зимата – на 17-и февруари 1980 г.

Лешек Чихи
Лешек Чихи и Кшищоф Вйелицки /Снимка: Богдан Янковски

Колко важна е дружбата в планината, полякът е имал възможност да разбере по време на редицата изкачвания, които е успял да направи.

Още през 1973 г. Чихи успява да изкачи три поредни пъти Мон Блан и да премине по северната стена до връх Матерхорн. 1974 пък е годината, в която полякът, заедно с четирима свои сънародници и двама германци стъпват за първи път на връх връх Шиспаре (7611 м.) в Каракорум. Той е и първият поляк, изкачил осемхилядник – Гашербрум 2 (8035 м).

По отношение на приятелството в планината, алпинистът обобщава „формула”, благодарение на която, всеки може да разпознае истинския приятел. Според Лешек Чихи, най-добрият партньор се познава по способността му да мълчи заедно с теб по една и съща тема.

Ришард Шафирски
Снимка: Ришард Шафирски

Откроил за себе си най-важното условие за успех на някое изкачване, Чихи не спира с бележитите си постижения дори след впечатляващото първо зимно изкачване на най-високата точка на Земята.

От 1984 до 1999 г., Лешек Чихи успява да:

– прокара нов маршрут по Западна Кангчендзьонга
– изкачи най-високия връх на Южна Америка – Аконкагуа (6962 м) по нов маршрут
– изкачи връх Елбрус (5642 м)
– стане първият поляк, преминал реброто на Касин на северноамериканския първенец Денали (Маккинли 6168 м).
– стъпи на връх Винсън (4982 м) в Антарктида, Килиманджаро в Африка и Косцюшко в Австралия.
– стане първият поляк, изкачил всички континентални първенци

Рекордите на Еверест - Лешек Чихи
Лешек Чихи след първото в историята зимно изкачване на Еверест. Показва бележка, оставена на върха от Рей Генет през 1979 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.