„Приемеш ли водата, тя става част от теб“

0
 

Сподели

Shares

Когато се замислим за хора с голяма заслуга за развитието на водолазните спускания в България, първите, за които се сещаме са Росен Желязков и Христина Димитрова.

Още когато преди години се запознават във Франция, Росен има в главата си план, с чиято помощ иска да популяризира гмуркането у нас. „Беше един списък, написан на стената“, спомня си Ина. Всичко в него впоследствие става факт. Но може би най-директният начин за привличане на повече фенове към този красив и спокоен спорт е обучението.

„Приемеш ли водата, тя става част от теб“ - Diving BG - Созопол
Водолазен център Diving BG – Созопол

 

Ина и Росен започват с няколко водолазни центъра – в Балчик, Несебър и Созопол, в които инструктор е тя. Сега е останал само този в Созопол, но в него са обучени стотици водолази, между които и много популярни личности. Затова свидетелстват и кориците на създаденото от двамата списание Diving BG (с главен редактор отново Ина), от които се усмихват ученици като Владимир Карамазов и Деян Донков. Центърът предлага курсове за всички нива на любителското гмуркане, както и за дайвмастър – първото професионално ниво. С инструктори от чужбина се организират и курсове за техническо гмуркане.

„Приемеш ли водата, тя става част от теб“ - Христина Димитрова
Ина (втората отдясно) с ученици

Ина може да говори за гмуркането с часове, при това – много увлекателно. Винаги го е разглеждала като предизвикателство и е намирала нещо, в което да се доразвие, да надгради познанията и уменията си. Едно от най-приятните ѝ предизвикателства е да обучава хората и да ги кара да отидат отвъд страховете си, да приемат водата като една уникална среда, която да ги докосне и да ги върне отново към изконното, към природата. „На сушата много от тези първични закони вече ги няма, но под водата всичко е още девствено. Много е интересно, човек там вижда колко е малък всъщност. Във водата аз съм намерила своето призвание. Когато я приемеш, тя става част от тебе. Още като малка винаги съм си представяла, че ще живея до море, но тогава гмуркането за мен присъстваше само в романите на Жул Верн, толкова далечно ми се струваше.“

Сега Ина си е поставила за цел и да стане инструктор на водещaтa световнa организация в обучението по скуба дайвинг – Global Underwater Explorers.

А какво е необходимо, за да станеш добър гмуркач? Според Ина трябва да си в добра физическа форма и да си една идея по-отворен към екстремни занимания, но на първо място е желанието.

„Приемеш ли водата, тя става част от теб“ - Христина Димитрова
Когато Ина говори, всички слушат внимателно

Още за гмуркането и Diving BG ще намерите в брой ЕСЕН 2015 на Списанието. Търсете го в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Есен 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.