По пътя към диамантите

0
 

Сподели

Shares

Diamond Trophy Namibia не е типичното офроуд състезание, въпреки че се осъществява с джип по пустинните африкански пътища сред зашеметяващата природа на Намибия. Към трудността и специфичността на прехода, който трябва да бъде изминат, се добавя и фактът, че участниците трябва да се справят с различни задачи и да преодоляват разнообразни препятствия, в борбата си за първото място и голямата награда – четири еднокаратови намибийски диаманта. Нещо средно между пътешествие и състезание, Diamond Trophy Namibia носи много от чертите на легендарните Camel Trophy и G4 Challenge, но добавя и собствен дух и оригинална концепция.
Състезанието се провежда за пръв път през 2008 г., а идеята принадлежи на Ерик Молнар, почетен консул на Намибия в Унгария, движен от мисълта да запознае повече хора с красотата и културата на африканската страна, както и да подпомогне местното население. За разлика от останалите държави в региона, Намибия не е рискова зона, напротив – тя е относително стабилна откъм политика. Но, подобно на своите съседки, може да се похвали с невероятен пейзаж и природни дадености, както и богати популации от слонове, хипопотами и прочие африкански животни.

Маршрутът от 2800 км се изминава с високопроходим Nissan Navara, напълно оборудван за приключенския дух на състезанието, като по време на прехода участниците спят в палатки, монтирани на покрива на джиповете. Всяка сутрин екипажите (които могат да варират от двама до четирима човека) получават пътна книга за деня и определена задача, която трябва да изпълнят успешно, за да получат определен брой точки. Задачите варират – може да са със спортен характер, като изкачване на пясъчни дюни или състезание по бягане; може да са и свързани с местната култура и население – като викторина с въпроси от историята на страната или срещи и раздаване на помощи на деца. Може да е чисто рали състезание или хранене на делфини в океана. При всички положения, прецизното изпълнение на задачите е основен фактор за определянето на победителя на база на общия брой събрани точки по време на състезанието.

Тази година между 20 ноември и 2 декември ще се проведе третото издание на Diamond Trophy Namibia. За разлика от предишните две години, когато участниците бяха предимно унгарци, този път състезанието включва отбори и от Германия, Австрия, Словакия, Полша, Англия, Русия и България – до момента има четири потвърдени заявки от наша страна.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.