Ледовете на Земята

0
 

Сподели

Shares

Алетчкият глетчер е най-големият ледник в Алпите. Той се простира на площ от 171 кв.км и е съставен от три отделни, различни по-големина, ледника.

Той е своеобразен гигантски резервоар за вода, важна за напояването и произвеждането на водноелектрическата енергия.

Алетчки глетчер

 

Най-големият от групата ледници – Големия Алетчки ледник, е застрашен от изчезване. Тази огромна ледена покривка може да се скрие от погледите ни завинаги, ако не предприемем изключително спешни мерки.

Алетчки глетчер

Алетчкият глетчер е толкова огромен, че може да бъде видян от космоса. Много скоро обаче, няма да можем да го виждаме и от Земята, защото ледовете му се топят със заплашителна скорост.

Алетчки глетчер

Не трябва да сме гении, за да се сетим, че земната „обвивка” се променя заради замърсяването, което ние сами произвеждаме. Заради парниковите газове, натрупвани в атмосферата от заводите, електроцентралите и автомобилите и глобалното затопляне, което причиняват – обликът на Земята няма да остане такъв, какъвто го познаваме днес.

За Ройтерс, професорът от Цюрихския университет – Андреас Виели, съобщава, че Алетчкия глетчер може да загуби 90% от обема си в следващите 100 години, а планинският водач Ричард Бортис казва, че, ако постои върху глетчера за няколко дни, човек сам може да види промените.

Алетчки глетчер

Не само в Алпите обаче, ледът се топи. Напротив – навсякъде, от Андите до Аляска, студеното земно одеяло изчезва. Небезизвестните снегове на Килиманджаро, са намалели с 80% от 1912 година насам. Глетчерите на Индийските Хималаи се топят толкова бързо, че учените вярват, че повечето ледници, намиращи се в централните и източни части на планината, ще изчезнат напълно до 2035. До тогава има само 20 години.

Алетчки глетчер

А мислили ли сте, как ще се промени обликът на Земята, ако всичкия лед, който сега се намира на нея, се стопи? Вижте заплашителното видео.

Алетчки глетчер

Освен всичко останало, топенето на ледовете повлиява драстично и на алпинизма. Заради настъпващите промени, се налагат изменения в планинските маршрути, които обаче могат да бъдат много по-опасни за алпинистите. Преминаването по и около топящи се ледници също застрашава здравето и живота на планинарите, защото глетчерите стават изключително нестабилни и могат да бъдат „задвижени” във всеки момент и без предупреждение.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.