Банският, който чисти морето ни

0
 

Сподели

Shares

Опитвали ли сте се някога да измислите начин, който би помогнал за почистването на моретата и океаните от „мръсните морски обитатели”?

Майра Озкан явно го е правил и сега ни представя иновативна идея, която може да се окаже ефективна именно в борбата за събиране на морски боклуци.

spongesuit
Снимка: Mpora

Това, което хрумва на професора в областта на електрическото инженерство, е да създаде бански, който „поглъща” замърсяването, докато носещият го плува с него.

spongesuit
Снимка: Mpora

Банският е направен от гъвкава пластмаса, наречена еластомер, а вътрешността му е съставена от гъба и захарна основа.

Материалът е напълно безвреден за кожата и същевременно е много евтин за производство. При плуване той абсорбира всичко, освен вода и може да „носи” до 25 пъти по-голяма тежест от собствената си.

Тоест, всеки път, когато някой плува с този бански, той чисти нашите морета.

spongesuit
Снимка:Mpora

Най-значимото за тази иновация обаче не е конкретния бански, а материалът. Той може да бъде използван за направата на други, много по-големи приспособления, с помощта на които част от морското замърсяване да бъде ликвидирано.

Освен това, от дизайнерския екип предвиждат изработването и на екипировка, направена от материала като например неопрени и шапки за плуване.

Екипът казва, че целта им е в бъдеще всеки, чрез някаква част от екипа си за плуване, да допринася за почистването на моретата, докато практикува някакъв спорт или е на обикновена спокойна лятна ваканция.

Доста амбициозно, но и идейно, нали?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.