Планински филм на ужасите

1
 

Сподели

Shares

Някои екстремни постижения изглеждат по-скоро като филм на ужасите, отколкото като разкази, които да те мотивират за извършването на нещо подобно.

През 1970 г. Юичиро Миура е първият човек, който прави опит да спусне Еверест със ски.

Юичиро Миура

Юичико Миура е и най-възрастният човек, изкачил успешно Еверест. На 23.05.2013 г., когато достига върха, японецът е на 80 години и 224 дни.

За добро или лошо, непалското правителство позволява на Миура да се спусне не от самия връх Еверест, а от Южното седло, свързващо най-високата точка на планетата с връх Лхотце.

Тръгвайки от височина 7800 метра, Миура изминава около 800 метра право надолу, без да завива и спира.

Въпреки, че е бил оборудван с парашут, чието предназначение е било да забави скоростта на скиора, никой не е знаел дали ще се отвори, защото на подобна височина въздухът е изключително рядък.

Опитът на Юичиро Миура е възприеман за изключително постижение (което прави японеца много известен по онова време), макар спускането му косвено да става повод за смъртта на шест души.

За да се изпълни опитът, се организира японска експедиция, в която се включват 34 души. Метеорологичните условия обаче, във времето, за което е предвидено изкачването и самият опит, са изключително неблагоприятни. Докато опъват парапети, шестима от шерпите, наети от японците, биват затрупани от лавина и загиват.

Мнозина смятат оцеляването на Миура за чист късмет. Гледайте видеото, откъс от филма The Man Who Skied Down Everest (Мъжът, който се спусна със ски от Еверест), за да разберете какво се случва, когато се спуснеш със ски от Южното седло под връх Еверест и ако искате да усетите чистата проба планински ужас.

Повече за Юичиро Миура и рекордите на Еверест можете да научите тук.

Юичиро Миура
Юичиро Миура

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Тоя Юичико Миура въобще не може да кара ски. Въздухът е достатъчно за да се отвори скапания парашут. Кислорода е в дефицит, а не останалия газ, на парашута не му трябва кислород. И като цяло това въобще не е подвиг – тоя се качва за първи път на ски затова му е парашут. И не прави никакво спускане а борба за оцеляване за да се каже че е „първия пуснал го със ски“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.