Ванда Руткевич – нежната страна на алпинизма

0
 

Сподели

Shares

Години наред осемхилядниците са притегателна сила само за мъжката част от човечеството. През 70-те години на миналия век обаче няколко жени разчупват стереотипа и се отправят към най-високите и опасни върхове на планетата. От силната полска школа произлиза една от тях – Ванда Руткевич.

Ванда Руткевич
Снимка: podroze.onet.pl

Ванда Руткевич (4 февруари 1943 – 12/13 май 1992) става първата дама в света, изкачила известния с трудността си К2. Изкачването на опасния връх тя прави на 23 юни 1986 г. Осем години по-рано, точно на 16 октомври 1978 г., тя става и първата европейка, достигнала „покрива на света“ Еверест. Изкачването си полякинята прави по класическия маршрут откъм Непал.

Ванда Руткевич
Снимка: sixsecondshigh.com

Целият списък с осемхилядниците на Ванда Руткевич е дълъг. Сред тях са още

  • Нанга Парбат (1985 г.)
  • Шиша Пангма (1987 г.)
  • Гашербрум II (1989 г.)
  • Гашербрум I (1990 г.)
  • Чо Ойю (1991 г.)
  • Анапурна I (1991 г.)
  • Кангчендзьонга (1992 г. – непотвърдено изкачване).
Ванда Руткевич на фона на К2
Ванда Руткевич на фона на К2 (снимка от архива на Jerzy Kukuczka)

Общо 9 от 14 осемхилядника.

Последното изкачване, това на Кангчендзьонга, остава непотвърдено, тъй като голямата полска алпинистка намира смъртта си в подножието на върха. Тя загива на 49-годишна възраст, изкачвайки деветия си връх над 8000 метра, и остава в историята като една от най-значимите дами в алпинизма.

Как започва пътят на полякинята в света на алпинизма?

Ванда Руткевич прави първите си стъпки в катеренето след интересно познанство през 1961 г. В този период тя е карала мотор – най-тежкият полски мотор, известен с наименованието „Юнак“. В един от дните, в които тя се е движела с него, е свършило горивото. В резултат на това тя е започнала да търси помощ от останалите преминаващи, като е махала с ръце. Човекът, който спира, е пътувал с мъж на име Богдан Янковски – катерач от две години. След като се заговорят и двамата установяват, че имат общ интерес и впоследствие започват да се катерят заедно на открито.

Ванда Руткевич

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.