15 години Банско филм фест

0


Дата на събитието: 25.11.2015

Сподели

Shares

Банско филм фест

За 15-а поредна година фестивалът на планинарския филм в Банско ще ни сподели богатата си програма. Датите са 25-29 ноември, а мястото отново е читалище „Никола Вапцаров“ в Банско, както и кино-залата на Посетителския информационен център на града.

В юбилейното издание на фестивала ще намерят място 100 филма от 25 държави, 15 гости от чужбина, 10 изложби, детска програма и още много. Банско филм фест е най-големият фестивал и първи създаден в България и на Балканите за планини, екстремни спортове, приключения, пътешествия и култура на планинарските народи.

Сред темите на прожекциите, презентациите, изложбите и лекциите, част от 15-ото издание на фестивала са катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, слаклайн, бейсджъмп и много други. Над 20 презентации и уъркшопи ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. 10 фотоизложби ще украсят фоайетата на фестивалният

Акцент във филмовата програма тази година е българската премиера на филма на Ред Бул за легендарната писта Щрайф – „Пъкълът на спускачите“ (Streif – One Hell of a Ride), Австрия, 2014.

За пръв път тази година във филмовата програма ще се включи и списание 360° с три свои съвместни продукции с Ред Бул. Ще можем да видим премиерно за България пълната версия на филма „Градски даунхил във Велико Търново с Филип Полк и Блейк Самсон“, който беше заснет през пролетта на тази година, както и двата филма, заснети по време на най-голямото катерачно турне, което премина през България през 2014 г. – Petzl RicTrip.


Кратката версия на филма с Филип Полк и Блейк Самсон

В Банско отново ще се събере световният елит на търсачите на приключения и на най-трудните изпитания за духа и тялото, които ще изнесат презентации и лекции. Сред тях са имена като Боян Петров, Жан Троайе (Швейцария/Канада), Себастиан Кава (Полша), Нуно Гомеш (ЮАР), Нилс Харалд Филип (Австрия), Тамара Лунгер (Италия), Том Балърд (Великобритания) и много, много други.

ВХОД СВОБОДЕН!

Банско филм фест
Снимка: Александър Пенков

Съпътстващата програма включва изложби, семинари и работилници, Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”, отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм, връчване на новоучредената награда на Банско филм фест за цялостен принос в развитието на алпинизма, представяне на Австрия и Полша в рубриката “Посоки”.

Очаквайте още подробности около програмата на фестивала и неговите гости в 360mag.bg.

Боян Петров
Боян Петров

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.