Силна мисъл = силно катерене

0
 

Сподели

Shares

Що се отнася до катерене (а и не само), психическата нагласа и подготовка на човек може да бъде също толкова важна за успеха, колкото и физическата.

Много често някои катерачи не се справят с дадени маршрути само защото не са били достатъчно уверени и концентрирани, а не защото не са имали уменията. Обикновено, катерачът не може да направи някое движение именно защото си мисли, че няма да може да го направи.

Във видеото боулдър катерачът Луи Паркинсон извежда 3 „трикчета”, които в комбинация със силата на вашата мисъл, ще ви помогнат да подобрите катеренето си:

1. Без колебание между хватките

Колкото повече мислите и се колебаете дали можете да достигнете до следващата хватка, толкова по-неуверени ставате. Така че – давайте смело и не губете време в колебание.

2. Изразът „не мога” е забранен

Всичко можете. Всичко е възможно. Само трябва да му дадете време да се случи. „Когато правите нещо отново, отново и отново, ставате достатъчно силен, за да го направите” – казва Луи.

3. Мислете положително докато се пресягате за следващата хватка

Дори да сте в перфектна форма, ако, докато се пресягате, мислите как ще изпуснете хватката, най-вероятно ще го изпуснете просто защото тялото ви вече е подготвено за това. Обратно – дори днес да не е най-добрият ви ден, ако си кажете, че ще се задържите и при следващото пресягане, подготвяте тялото си именно за това.

Вердон – родното място на спортното катерене - Емили Харингтън
Емили Харингтън стиска туфите на „Том е Же Ри“ (8b+). Снимка: Keith Ladzinski

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.