Мартин Аштън – новото начало

0
 

Сподели

Shares

Мартин Аштън често е определян като легенда за света на колоезденето. Той е един от пионерите на британското траял колоездене, започвайки професионалната си кариера през 1993 г. В последствие става четирикратен шампион на Великобритания и световен шампион в маунтин байк дисциплината.

През 2013 г. година обаче, по време на изпълнение на траял демонстрация, Мартин Аштън пада.

Martyn Ashton
Снимка: Mpora

Инцидентът не се случва, защото „легендата” изпълнява нещо, което не е правил до момента, но въпреки уменията и опита си, Мартин наранява гръбначния си стълб така, че остава перманентно парализиран от кръста надолу.

Аштън се смята за човека „отвел” траяла при хората. Той е човекът, благодарение на когото, до нас достигат едни от най-впечатляващите траял постижения – не само, защото много от тях са негови, а и защото е вдъхновил много други атлети да усъвършенстват уменията си.

Martyn Ashton
Снимка: Mpora

Въпреки травмата обаче, Мартин Аштън никога не си и помисля да се откаже от колоезденето и, може би благодарение на това, днес от „маунтинбайк легендата, която преживя ужасяваща трагедия”, историята на Аштън се превърна във вдъхновение за хиляди хора, някои от които никога не са чували за него преди.

Световноизвестен колоездачът става, след като публикува в YouTube клиповете Road Bike Party и Road Bike Party 2. В тях той минава по екстремно тесни греди, вълнисти огради, стени на водни обекти и дори самолетни крила. Близо 27 милиона души са станали свидетели на невероятните умения на колоездача.

След инцидента байкърът осъзнава, че „с досегашния му живот е свършено”, но това не го потиска, а го мотивира да започне веднага да мисли какво да прави със сегашния си живот. „Нямаше смисъл да правя нищо друго” – казва Аштън и се заема с това да вземе всичко, което може да вземе от живота, който му предстои.

Когато се случва инцидентът, колоездачът тъкмо е преполовил заснемането на второто видео – Road Bike Party 2. На втория ден след „катастрофата”, той вика в интензивното отделение Дани Макаскил и Крис Акриг с идеята именно те да довършат серията. Това се случва и второто видео от поредицата събира повече от 14 милиона гледания в YouTube.

Back-on-Track
Снимка: Mpora

Последното видео на легендарния колоездач е малко по-различно. То документира щастието на „парализирания колоездач, който се върна на колелото си”, предизвикано именно от възможността отново да прави най-естественото за него нещо. Нима би могъл да прави нещо друго, когато през целия си живот е дишал колоездачен въздух?

Не, но и никога не си го е помислял: „Просто никога не съм смятал, че няма да карам повече. Никога не съм мислил за подробностите, които съпътстват връщането ми върху колелото; в ума ми никога не е нахлувала мисълта, че няма да карам.”

Тези думи биха могли да бъдат най-голямата мотивация за някого, попаднал в подобна ситуация или за всеки отделен човек, който сам слага ограничения пред себе си. Видеото пък, което Аштън заснема с приятелите си – Дани МакАскил, Крис Акриг и Блейк Самсон, е изпълнено с най-зареждащата и вдъхновяваща енергия, която би била началния (или финалния) тласък за справяне с който и да е проблем.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.