„Ава Скай“: полетът на мечтите

0
 

Сподели

Shares

Вече ви разказахме за родната фирма „АВА спорт“, която е сред трите най-добри в Европа в производството на сбруя и аксесоари за парапланеризъм. Създателите ѝ Ани и Ангел Стаменови обаче не са хора, които могат да се задоволят само с едно занимание. Вместо да преследват мечтите си. Още повече, когато те са с десетилетна история.

„Ава Скай“: полетът на мечтите - Ани Стаменова
Ани Стаменова преди скок

Може би най-голямата тяхна мечта е да си имат собствено летище. Идеята се заражда в главите на двамата парашутисти още в средата на 80-те, малко след като са се запознали. После тя отлежава 20-на години, докато не се заемат сериозно да я осъществят.

„Ава Скай“: полетът на мечтите - Ани и Ангел Стаменови, Даниел Стоянов
Отляво-надясно зад надписа Bulgaria: шампионът ни на доцелен скок Даниел Стоянов, Ани и Ангел Стаменови

Ориентират се към района на Монтана – родният град на Ангел, където е и фабриката на „АВА спорт“. Оказва се обаче, че не могат да ползват летището в града и военното в Габровница, затова решават да купят земя от жителите на село Ерден. Ключова е намесата на една от тях – баба Златка, която казва на съселяните си: „Какво сте я стиснали тая земя, нито я обработвате, нито я продавате? Тия хора искат да направят нещо хубаво за нас и за региона ни.“

Така през 2006-а на голото поле до селото се появява единственото летище в България, специално създадено за парашутизъм. В летателния център (или дроп зона на езика на парашутистите) „АВА Скай“ всеки може да се обучи на въздушния спорт.

„Ава Скай“: полетът на мечтите - Ани и Ангел Стаменови
Ани и Ангел Стаменови (пета и шести отдясно) с ученици и състезатели

Самолетни пилоти в центъра са и самият Ангел, който има повече от 1500 летателни часа, както и неговата и на Ани дъщеря – Весела, навъртяла над 450 часа във въздуха.

„Ава Скай“: полетът на мечтите
Дъщерята на Ани и Ангел – Весела, преди малко повече от 25 години

Едно от най-големите признания за семейство Стаменови и усилията им е наградата „Почетен диплом“ на ФАИ (Международната федерация за въздушни спортове) за заслуги в развитието на летателните спортове в България. Ани и Ангел възстановяват Аероклуб Монтана, който е държавен шампион по парашутизъм за последните пет години, а членовете му са от цяла България. И в него, и в Българския национален аероклуб двамата са заобиколени от млади хора, които изключително много помагат за развитието на парашутизма. Работата им донесе на летището в Ерден домакинството на европейско първенство в края на август.

Парашутизмът си остава голямата любов на Ани и Ангел Стаменови, а тя намира израз и във фирмата им за сбруи и аксесоари за този спорт – Advanced Parachute Systems. Но за нея ще ви разкажем следващия път.

„Ава Скай“: полетът на мечтитеОще за „Ава Скай“ ще намерите в брой ЕСЕН 2015 на списание 360°. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Есен 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.