Хапливи документални филми

0


Дата на събитието: 12.10.2015

Сподели

Shares
SOFIA BITING DOCS
Организаторите на SOFIA BITING DOCS

На пръв поглед преекспонирани, но в действителност актуални, важни и хапливи – това са темите на фестивала SOFIA BITING DOCS за документално кино, който ще бъде в столицата от 12 до 18 октомври. Филмите в него засягат проблеми като нарушаването на човешките права, дискриминацията на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда. Филми, създадени, за да информират и провокират, да повдигат въпроси и катализират дискусии.

„Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала, се организират и дебати и лекции, като целта им е не толкова да разрешават проблеми, а да ги популяризират, като в търсене на обективността, всеки сам да стигне до своята истина.“ – разказаха за съпътстващата програма на SOFIA BITING DOCS организаторите от „Позор“.

Прожекциите и събитията, част от фестивала, ще бъдат в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център и Институт Сервантес в София. Над 10 провокативни документални филма ще имат своята премиера в рамките на фестивала.

Фестивалът ще бъде открит с българо-канадската продукция „Зелена мечта” на режисьорката Мая Йоцова. Филмът противопоставя стерилното отношение към зелените площи в Канада, страната, в която режисьорката живее в момента, с детските ѝ спомени от поляните с диви цветя и високи сухи треви, разпръснати между жилищните квартали на родната ѝ София. Търсейки пътека между тези две реалности, „Зелена мечта” разсъждава върху мястото на природата в града.

И все пак Тибет

Специално за фестивала на 12 октомври ще пристигне Мигел Анхел Кано, който ще бъде на разположение за срещи и интервюта до 15 октомври. Официалното откриване на изложбата му „Лицата на Тибет“ е на 13 октомври от 18.30 ч. в Дом на киното. Премиерата на филма „И все пак Тибет“ е същата вечер от 19 ч. в Дома на киното.

Темата за здравословното хранене ще е една от водещите във фестивалните дни. „Захарен блус” на Андреа Цулкова е трагикомична и емоционална история, която започва от кухненската маса в къщата на Андреа и се разпростира из целия свят. Вдъхновяващ разказ, който помага на хиляди хора по света да обърнат внимание на продуктите, с които се хранят и на качествените храни, които често остават незабелязани сред лъскавите опаковки на полуфабрикатите. „Хранителни вериги“ пък показва високата цена, която плащаме в човешки план, за да изглеждат супермаркетите толкова пълни, с изобилие от всевъзможни продукт.

Повече за фестивала и програмата му ще намерите тук.

SOFIA BITING DOCS

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.