От любов към колоезденето

0
 

Сподели

Shares

Ежегодно хиляди хора се събират в Кианти, Италия, за да отпразнуват любовта си към колелата и колоезденето. Те обличат старовремските си дрехи – вълнени джърсита и шорти, каскети и кожени обувки, яхват ретро колелата си и поемат по един от четирите маршрута, част от вълнуващото колоездачно събитие Ероика.

Ероика 2015
Снимка: L’Eroica

Събитие, не състезание

Ероика (L’EROICA) е велосипедно събитие, по време на което колоездачите изминават различни по дължина и трудност маршрути в тосканския регион с велосипеди, произведени преди 1987г. Събитието се провежда без състезателни елементи и без класиране, а единствената цел е всеки участник да „пребори” себе си и да премине и завърши, избрания от него маршрут, с усмивка и страст и почувствал удовлетворението от спорта.

Ероика 2015
Снимка: L’Eroica

Събитието стартира за първи път през 1997г, за да отпразнува любовта към колоезденето и колелата. Тогава по чакълените пътища на Тоскана се отправят 92-ма участници – „ловци на чувства и емоции” (Жанкарло Броки – организатор).

„Bici Eroiche“ – исторически колела

Ероика е своеобразен парад на винтидж колелата. За да участват в събитието, велосипедистите трябва да са се оборудвали с колела на минимална възраст 28г., които да нямат никакви съвременни части и да са облечени в дрехи от същия изминал период.

Ероика 2015
Снимка: Andrea Bruschettini

Организаторите дори препоръчват участниците да използват и ретро аксесоари като алуминиеви бутилки за вода, кожени колоездачни обувки и традиционните ретро каскети. Единственият модерен аксесоар, който колоездачите могат да използват, от съображения за сигурност, е каската.

Маршрутите

Всеки участник сам преценява в кой от четирите маршрута да се включи, оценявайки сам нивото на физическата си подготовка. Всички маршрути преминават по едни от най-красивите пътища в региона, разкривайки на колоездачите автентична историческа и много романтична атмосфера. Маршрутите са с дължина 46, 75, 135 и 209 километра. Начална и крайна точка на всички маршрути е градчето Гайоле ди Кианти.

Ероика 2015
Снимка: Andrea Bruschettini

Именно 209-километровият път е този, които предоставя на колоездачите цялостното Ероика преживяване. Освен много красив, най-дългият маршрут е и изключително изтощителен, защото изисква около 15 часа колоездене по път с обща денивелация 3700 метра.

Ероика 2015
Снимка: Andrea Bruschettini

Ероика 2015

Ероика 2015
Снимка: Andrea Bruschettini

Тазгодишното издание на събитието се проведе на 4-и октомври и събра в Кианти повече от 5500 колоездачи от 66 страни. Този път те е трябвало да се преборят с усмивка и с лошите условия, които времето е предложило. И, съдейки по снимките, са успели. Въпреки дъжда и калта, или тъкмо благодарение на тях, Ероика Италия 2015 си остава най-романтичното и магическо колоездачно събитие.

Ероика 2015
Снимка: Andrea Bruschettini

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.