Дунав ултра: 668 км/48 часа

0
 

Сподели

Shares

Дунав Ултра е спортно изпитание – веломаратон, създаден през 2014 г. от 45-годишния тогава Борис Бегъмов. Изпитанието включва изминаване на веломаршрут, следващ поречието на река Дунав със стартова точка най-северозападното населено място на България – с. Куделин. След като последователно премине през Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе и Силистра, маршрутът се насочва към гр. Добрич, за да достигне крайната точка – Черно море в района на с. Дуранкулак. За да бъде успешно изпитанието, условието е разстоянието да бъде изминато в рамките на не повече от 48 часа.

Дунав Ултра
Фотограф: Анастас Търпанов

През 2015 г. второто издание на Дунав Ултра концептуално беше обвързано и с интернет кампания за популяризиране и на трансевропейския веломаршрут Евро Вело 6, който в българската си част съвпада с по-голямата част от маршрута на Дунав Ултра. Кампанията носеше името Дунав Ултра 2: Гладни за скорост, като уникалното в нея беше 688-те километра да се изминат за време с велосипеди само с една скорост.

За дунавското колоездачно изпитание си поговорихме с главните герои в Дунав Ултра 2 – Борис Бегъмов и Петър Златков:

Дунав Ултра
Снимка: Анастас Търпанов

По колко км с колело изминаваш средно на седмица?
Борис: Ако са под 200 км, се брои за мързелива седмица, и следващата трябва да се наваксва, като се изминат поне 400 км. По-важното е да ги изминавам с велосипед с една скорост, за момента карането на велосипед със скорости ми се струва голяма скука.
Петър: Около 280 км, като това са само изминатите по време на работа. Ако след това отида с приятели на бира – дори повече.

Как се справяш с болезнения проблем със задните части при такива дълги карания? Обажда ли се?
Борис: Обажда се, но да ти кажа в един момент ти става готино. Фройд, предполагам, си има обяснение. Женската половина – също!
Петър: Ми вече не толкова! Все пак има качествена екипировка и все по-добри седалки, които спомагат за безболезнено, продължително каране. Например сега карам седалка Brooks, която е невероятна!

Задаваше ли си въпроса „кому беше нужно?, докато изминаваше 688 км за 45 часа с колело с една скорост?
Борис: Всяка нощ заспивам с този екзистенциален въпрос, но не съм намерил отговор все още. Но си спомням през 2013 г. как с аверите от Байкария бяхме на планинска велообиколка и пристигнахме на мегдана на едно родопско село – далеч от суетата на цивилизацията, бизнес и подобни простотии. И там един от местните хора, който ни почерпи с обикновени шоколадови бонбони, ни попита – колко ви плащат да ги карате тия колела из планината? Тогава много се смяхме, но аз и досега се чудя какъв е правилният отговор на този въпрос!
Петър: Не! Популяризирането на велокултурата в България трябва да се случва постоянно, независимо от стила на каране.

След Дунав ултра, да очакваме ли Дунав гига-мега?
Борис: Със сигурност ще има още. Какво точно – ще запазя в тайна. Въпросът е да има вдъхновение + забавление. Нас вече доказано ни бива в тези неща!
Петър: Имах планове да мина целия Дунав с колело, но по-скоро планините ме зоват.

Дунав ултра
Борис и Петър. Снимка: Анастас Търпанов

ЗА ДВАМАТА УЧАСТНИЦИ:

Борис Бегъмов, 46 г., живее в София, но е от някъде между Родопите и Колорадо
Преди 5 години той е в напреднала форма на затлъстяване (40 кг наднормено тегло), активен пушач и зависим в начална фаза алкохолик. Борис е експерт в областта дигитален маркетинг, който мечтае да създаде онлайн проект за здравословен начин на живот.
Постижения: Най-много килограми собствено тегло – 117 кг (2010 г.); Най- висок процент мазнини – 36% (2011 г.); Най-много изпушени кутии цигари за 24 часа – 3 кутии (2008 г.); Най-много свалени килограми – 41 кг (2011-
2015 г.), Дунав Ултра 2 – 688 км за 44:40:00 ч.

Петър Златков, 32 г., Враца
От 10 години практикува планинско колоездене и има постигнато второ място като част от щафетен екип в 24-часов планински веломаратон.
Петър практикува изключително рядка професия за България – велокуриер. В свободното си време свири на бас със своя група.
Постижения: Две втори места на “24-часов маратон по планинско колоездене”, Дунав Ултра 2 – 688 км за 44:40:00 ч.

Дунав Ултра
Снимка: Анастас Търпанов

Цялото интервю с Борис и Петър ще намерите в брой ЕСЕН 2015 на списание 360°. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Есен 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.