От колодрумите на улицата

0
 

Сподели

Shares
Red Hook Crit
Снимка: Red Hook Crit

На 10-и октомври улиците на Милано ще се превърнат в състезателна писта за най-големите любители на фикси колоезденето и едни от най-добрите състезатели в света.

The Red Hook Criterium е международно състезание по колоездене, което се провежда на четири серии в различни градове от света. През 2015 година над 300 атлети от повече от 30 страни са се състезавали с фикси колелата си в Лондон, Барселона и Бруклин. Тазгодишната четвърта и последна серия ще преведе участниците по улиците на миланския квартал Бовиса.

Red Hook Crit
Снимка: Jeffrey Molsen

Състезанието е едно от най-вълнуващите в света на колоезденето и по-специално на пистовото такова. Правилата изискват участниците да се състезават с фиксирани (пистови) велосипеди без спирачки, правейки обиколки в реална градска среда (вместо по колоездачна писта), като следват кратък, но техничен маршрут по улиците на конкретния град. Това, което прави състезанието още по-вълнуващо е, че то винаги се провежда през нощта.

The Red Hook Crit започва през 2008 година като празненство за 26-ия рожден ден на Дейв Тримбъл (състезател по пистово колоездене). Тогавашното състезание е било напълно неофициално, без спонсори, призови места или награди. Участниците са били не повече от дузина колоездачи, които обаче успяват да привлекат вниманието върху себе си и още на следващата година състезанието е документирано от фотографи, оператори и журналисти, макар рекламата му да е била единствено „от уста на уста”. Днес интернационалните серии привличат пистови, шосейни и циклокрос състезатели и хиляди фенове от целия свят.

Red Hook Crit
Снимка: CINELLI

По време на сериите в Милано ще стане ясно кой ще бъде победителят от целия шампионат за 2015 година. За сега на върха в класацията по точки при мъжете, от изминалите до този момент кръгове в Лондон, Барселона и Бруклин, е италианецът Айвън Равиоли. Четири италиански отбора, пък заемат челните места в отборното класиране, като лидер до този момент е отборът Cinelli Chrome.

Red Hook Crit
Снимка: Jason Sellers, източник: www.facebook.com/redhookcrit

The Red Hook Crit не остава и без българско участие. 19-то място във временното класиране се заема от Кристиян Тренчев, който, от изключително доброто си представяне на сериите в Ню Йорк насам, се състезава в тима на Dosnoventa. Кристиян е роден в София, но от години живее в Канада. Той дебютира на Red Hook Crit в Ню Йорк, където впечатлява всички с представянето си и 9-та позиция, която заема.

В следващото видео можете да видите вълнуващи моменти от състезанието в Барселона.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.