EVERSINCE в България – силното сноуборд начало

0
 

Сподели

Shares
EVERSINCE
Премиерата на EVERSINCE в София

На 29-и септември в софийското кино „Люмиер“, благодарение на Росица Каратотева, екипа на Drop In и добрата воля на Аbsinthe Films да минат през България, станахме свидетели на една от най-яките премиери на екстремни и по-специално сноуборд филми, правени тук досега. Освен да покажат филма EVERSINCE, организаторите се бяха погрижили и за награди от спонсорите, които бяха от вакси и тениски до чисто нова дъска Capita и пътуване до Аbsolut park flachauwinkl в Австрия.

EVERSINCE
Една от наградите беше пътуване до Аbsolut park в Австрия

Екипът на Аbsinthe Films беше изключително доволен от макар и краткия си престой в България. От 50 евро за софийските контрольори, приключения по улиците, каране в Skate Park Sofia, през премиерата, до даването на автографи и среща с нощния живот в бар Switch, сноубордистите и създателите на филма видяха не малко интересни за тях неща в България. Eто какво споделиха те за 360°:

EVERSINCE

Austen Sweetin, Сиатъл, САЩ, 24 г.:

– Ще ни разкажеш ли за себе си като сноубордист и райдър във филми?
Карам и снимам с Absinthe за втора година и трябва да кажа, че работата с тях е уникална. Невероятно е как хората в крюто са толкова сплетени и с идването на зимата всички просто искат да карат възможно най-много. Винаги искаме да сме там, където е снегът, и просто да се забавляваме. Никога не сме се карали с момчетата, още от първия ден всичко беше супер – аз карам другите карат, всички са щастливи. Невероятно е колко близки приятели станахме с всички от Absinthe Films. Имам няколко спонсори, които ми помагат с пътуванията, за което съм много благодарен – без тях нямаше да стане. В момента карам за YES snowboards.

– Какви са плановете ти за предстоящата зима?
Плановете за сезона са просто да дойде зимата. Не съм виждал планините в България , но това което чух е много добро, освен това, в София има уникална архитектура и със сигурност интересни стрийт спотове.

– Какво искаш да кажеш на младите райдъри в България?
На младите, които се занимават със сноуборд и скейт, мога да кажа: правете това, което обичате да правите, следвайте сърцето си. Ако се чувствате добре, давайте, ако не – не. Просто карайте бързо и правете еъри, по-големи еъри, защото е толкова забавно.

Skate park Sofia
В Skate park Sofia

Patrick Armbruster, Brusti, Швейцария, съосновател на Absinthe Films:

– Разкажи ни за себе си, за Absinthe и филмите, които правите.
Правя сноуборд филми с Absinthe през последните 16 години. Когато видях колко много хора дойдоха на премиерата в София, си дадох сметка, че хората тук оценяват сноубординга. Това е най-приятното нещо, когато показваме филма и виждам, че има много запалени, които са пред нас – това е!

– Къде и как можем да видим филма, освен на премиерите, които правите?
Тази година решихме да не правим DVD-та и качихме филма в I-tunes, в Google play и т.н. По-екологично е без цялата тази пластмаса, става все по-трудно да се продават, а и никой не иска да ги разпространява на диск. Преди 10 години продавахме по 50 000 копия, но сега, като си купиш филма от интернет, той е в HD качество, а на DVD не беше така. Освен това цената на диска е по-висока от тази в интернет.

Във всеки ваш филм има голямо разнообразие от стилове на каране. Разкажи ни нещо повече?
– Това е нашият подход. Ние искаме да покажем сноуборд, а той може да е в голямата планина или в града, може да е на халфпайп и т.н. Мисля че нашето име се свързва с пълния спектър на този спорт. Винаги се опитваме да имаме добър микс от карачи, които да покажат всичко, а и накрая сноубордистите са тези, които казват: „Искам да карам там или искам да снимаме с моя приятел“ и т.н. Така семейството се разраства. С Аsinthe започнахме рано и някак си наложихме име и стандарт. Въпреки това, бюджетите ни намаляват всяка година.

– Защо?
Може би защото генерално не се печелят толкова пари от сноуборд вече. Защото зимите на са това, което бяха и много други причин . Но вечери като тази в София осмислят всичко. Когато толкова много хора дойдат и се забавляват, когато ние виждаме нови места и се запознаваме с нови хора – това е най-доброто.
Мисля че казахме достатъчно. Сега нека се съсредоточим над пиенето!

Аsinthe Films

Cale Zima, Солт лейк сити, Юта, САЩ, 26 г:.

– Ще ни разкажеш ли повече за пътуванията, свързани със снимането?
Пътуваме много. Когато снимам с Capita, обикаляме предимно в Щатите. С Absinthe също пътуваме доста, но предимно извън САЩ. Всичко зависи от това колко сняг има. Обикновено се събираме в моята къща в Солт лейк и караме каквото можем – курорти улици и т.н., но последните години снегът в района не е много и сме по-ограничени. Често ходим в Квебек и Уислър. Тази година обиколихме доста от Япония, бяхме там около месец, и карахме по пудра и рейлове – една седмица фрийрайд, после малко рейлове, после пак фрийрайд. От там отидохме директно в Швейцария, където прекарахме известно време. Бяхме и в Италия и Франция. През цялото това време бяхме с Keegan Valaika, Brandon Cocard и Austen Sweetin. Луди истории и луди случки. Повечето места, които посетихме тази година, бяха нови за нас и това е страхотно. Всичко можете да видите във филма. Сега с тура покрай премиерата също посещаваме места, на които не сме били: Румъния, България. Ако през май знаех, че тук има сняг и се кара, може би щях да дойда, защото не правех кой знае какво през това време.

– Ще се радваме да дойдете на някое сноуборд мероприятие в България.
Би било страхотно, ако можем да дойдем на състезание например и покрай това да направим и трип за снимане и каране на различни локации. Ще е невероятно!

Аsinthe Films

Brandon Cocard, Turkey, Калифорния, 27 г.:

– Тук сте заради премиерата на Eversince. Можеш ли да ни разкажеш малко повече за филма, който представихте?
Филмът беше направен за една година и е малко по-различен от досегашните заглавия на Absinthe – в малко по-скейт стил е станал. Филмът е много добър. Аз лично съм впечатлен колко добре се получиха всички части на карачите. Прекарахме цяла зима в пътуване, тръгнахме през декември и се върнахме през май. Всяка зима е подобна. Някои от приятелите ти се контузват, други правят невероятни кадри. Просто е яко да си част от целия процес. Контузиите са нещо, което всички познаваме и могат да дойдат по всяко време, защото сноубордингът наистина е опасен. Но, да, прекрасно е просто да се движиш с емоциите, да бъдеш там в добрите и лошите моменти и да продължаваш да караш и да пътуваш.

– Имахте ли много проблеми с полицията и местните докато снимахте?
Да, бяхме “залавяни“ много пъти. Нормално е. Когато караш по улиците, хората не разбират, дори някои от тях си мислят, че искаш да се самоубиеш. Тези хора не разбират скейта и сноуборда и първото, което правят, е да викнат полицията. Да, понякога полицията ни гони и няма какво да се направи, но в други случаи ни оставят и така. Никога не знаеш кой как ще реагира и какво ще се случи.

Аsinthe Films

Jasao Robinson, White fish, Монтана, САЩ:

– Можеш ли да ни кажеш нещо повече за Absinthe?
Да, разбира се. Това са едни от най-яките филми. Гледам ги от дете и винаги съм се мотивирал от карачите в тях, затова сега се чувствам много специално да карам, снимам и пътувам с тях.

– Много се радваме, че сте тук в България и се надяваме да ви видим тук отново през зимата.
За мен също е уникално да сме тук. Впрочем, това са първите планини, които виждаме от доста време насам и със сигурност ще е удоволствие за мен да карам сноуборд в България.

– Как ти звучи да дойдете тук с Аbsinthe и да направите част за нов филм в нашите планини?
Тhat will be Nuts!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.