Да срещнеш себе си под водата

0
 

Сподели

Shares

За някои хора водата е най-естествената среда. Там се чувстват най-добре, истински. Росен Желязков и Христина Димитрова са точно от тази порода. С имената им от години са свързани един куп впечатляващи постижения и интересни проекти. И във всички тях са водени от любовта си към водолазните спускания.

Да срещнеш себе си под водата
Снимка: Vanessa Coronet

Срещата на тези две морски души е преди десетина години в Марсилия. По онова време Росен има вече дългогодишен опит като професионален водолаз. Ина пък си няма и понятие от скуба дайвинг (scuba е акроним от self-contained underwater breathing apparatus или автономен подводен апарат за дишане). Малко по-късно тя се връща в България за лятото и изкарва водолазен курс, а след това продължава да се гмурка във Франция, където учи архитектура. После пък той дълго време работи в Африка. Но накрая решават да се върнат в България и тук да се занимават с нещата, които харесват. Росен има в главата си план, с чиято помощ иска да популяризира гмуркането у нас. „Беше един списък, написан на стената“, спомня си Ина. Всичко в него впоследствие става факт. 

Започват с няколко водолазни центъра – в Балчик, Несебър и Созопол, в които инструктор е Ина. Сега е останал само този в Созопол, но в него са обучени стотици водолази, между които и много популярни личности. Затова свидетелстват и кориците на създаденото от двамата списание Diving BG (с главен редактор отново Ина), от които се усмихват ученици като Владимир Карамазов и Деян Донков. Центърът предлага курсове за всички нива на любителското гмуркане, както и за дайвмастър – първото професионално ниво. С инструктори от чужбина се организират и курсове за техническо гмуркане.

Да срещнеш себе си под водата - Росен Желязков и Христина ДимитроваИменно то е другата им голяма страст. Техническо гмуркане се нарича спускането извън лимитите на любителските гмуркания, които са ограничени до 40 метра дълбочина и при които се диша сгъстен въздух. Техническото има за цел достигане на по-големи дълбочини и по-голям престой на тях, изследване на потънали обекти, експедиции. При него се дишат специални газови смеси. Заедно с още двама водолази Росен основава фондацията Black Sea Technical Diving, с която откриват и изследват съветски подводници и кораби, потънали в последните 200 години. След много бюрократични спънки, самата фондация успява да потопи до остров Свети Иван бившия рибарски кораб „Пионер“, който се превръща в първия изкуствен риф в България и става дом на разнообразна подводна флора и фауна.

У нас Ина и Росен са се занимавали и с неговата специалност – монтиране на подводни пристанищни съоръжения. Тези в повечето известни български марини са поставени от него. Ексклузивни вносители са на оборудване за водни спортове от най-добрите световни марки, което се продава в двата им магазина. „Това са екипировката и лодките, в които самите ние вярваме, харесваме и използваме“, казва Ина. В магазините се предлагат и продуктите на Aqua Lung – най-стария и престижен производител на водолазно оборудване, използващ търговското наименование, дадено преди 70 години на апарата за дишане под вода (акваланг) от неговите изобретатели – Жак-Ив Кусто и Емил Ганян.

Росен е човекът, спуснал се най-дълбоко в Черно море – 147 метра, което е изключително постижение в нашето трудно като условия море. В близост до Марсилия пък достига до -217 метра. Хората, които слизат на такива морски дълбочини се броят на пръсти.

Да срещнеш себе си под водата
Снимка: Vanessa Coronet

А през юли, по време на един от тренировъчните лагери, организирани от двамата в Червено море, Ина се спусна до 201 метра. Така тя стана една от едва трите жени в света, достигали дълбочина от над 200 метра, и втората, която го прави в море. Сега двамата гледат още по-надълбоко, искат да увеличат метража под вода, до който слизат.

Ина може да говори за гмуркането с часове, при това – много увлекателно. Винаги го е разглеждала като предизвикателство и е намирала нещо, в което да се доразвие, да надгради познанията и уменията си. Едно от най-приятните ѝ предизвикателства е да обучава хората и да ги кара да отидат отвъд страховете си, да приемат водата като една уникална среда, която да ги докосне и да ги върне отново към изконното, към природата. „На сушата много от тези първични закони вече ги няма, но под водата всичко е още девствено. Много е интересно, човек там вижда колко е малък всъщност. Във водата аз съм намерила своето призвание. Когато я приемеш, тя става част от тебе. Още като малка винаги съм си представяла, че ще живея до море, но тогава гмуркането за мен присъстваше само в романите на Жул Верн, толкова далечно ми се струваше.“ За разлика от нея, Росен още от дете знае, че иска да стане водолаз. Въображението му съвсем се разпалва в тази посока някъде около 6-и клас, когато живе в Либия и се гмурка в Средиземно море с шнорхел, маска и плавници. Сега двамата гледат още по-надълбоко, искат да увеличат метража под вода, до който слизат. Ина си е поставила за цел и да стане инструктор на водещaтa световнa организация в обучението по скуба дайвинг – Global Underwater Explorers. Много я привлича и Мексико с интересните си подводни пещери.

Но може би най-голямо любопитство предизвиква работата им по новия международен проект на прочутия артист Кристо (Христо Явашев) – „Плаващите кейове“, който ще се случи в италианското езеро Изео следващото лято. Росен и Ина са ангажирани да направят подводните съорежения на огромната арт инсталация. Проектът е толкова амбициозен, че от началото на 2016-а двамата ще се преместят в Италия за дълъг период, за да изпълнят всичко по най-добрия начин.

А какво е необходимо, за да станеш добър гмуркач? Според Ина на първо място е желанието, освен това трябва да си в добра физическа форма и да си една идея по-отворен към екстремни занимания. Заедно с Росен са се спускали на някои от най-екзотичните места по света, като островите Галапагос и Червено море, но нежната половинка в двойката е истински привлечена към дълбините и от нещо друго: „Целият подводен свят е много красив, ако имаш очи да го видиш, можеш да го откриеш и в най-мътното и бурно море. Но най-хубавото нещо под водата е да срещнеш себе си.“

Да срещнеш себе си под водата - Христина Димитрова

Статията е част от брой ЕСЕН 2015 на списание 360°. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Есен 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.