И Атанас Скатов изкачи Манаслу

0
 

Сподели

Shares

В рамките на едва два дни вече имаме двама българи, изкачили връх Манаслу (8163 м) в Хималаите – Боян Петров и Атанас Скатов. Досега върхът беше единственият над 8000 метра, на който не беше стъпвал български крак.

Атанас Скатов
Атанас Скатов

Пръв Манаслу достигна алпинистът Боян Петров в сутрешните часове на 30 септември. Към върха той се отправи още в началото на септември. Лошото време в района обаче удължи експедицията му и го принуди да остане по-дълго от предвиденото в подстъпите към върха.

Атанас Скатов

Едва няколко часа след Боян, на 1 октомври, Манаслу достигна и Атанас Скатов.

„Наско се качи на Манаслу в 5.50 непалско време, като е тръгнал от Лагер 4 в 12.30 ч., при -25 °C.
В момента се намира в Лагер 4 по обратния път към Базов.
Нека се радваме заедно с него, че успя да изпълни великата си мисия и да стане първият веган на Манаслу! И той е Българин! Благодари ви за подкрепата и много ви обича“,
тази информация обявиха негови близки във фейсбук.

Атанас Скатов

Атанас Скатов, който е от Сливен, набра популярност през пролетта на миналата година с изкачването си на Еверест, което направи 24-ти май. То беше част от проекта му, наречен „Se7enSummitsVegan“. Целта на Скатов беше да стане първият човек в света, покорил седемте континентални първенеца без използване на животинска храна и изкуствен кислород в рамките на 24 месеца. По-рано, през 2013 г., той успя да изкачи европейския първенец Елбрус (5642 м), а на 4 януари 2014 и южноамериканския Аконкагуа (6962 м). По-късно, на 19 ноември 2014, Скатов достигна и най-високата точка на Австралия и Океания – Пунчак Джая (4884 м), а на 22 декември и тази на Антарктида – връх Винсън (4 892 метра), който е предпоследният от списъка на вегана. Последната цел, за да бъде завършен проекта, е Маккинли (6193 м) в Северна Америка. Вместо нея обаче Скатов реши да се отправи към Манаслу – осмият по височина в света и ето че успя да изкачи и него.

Връх Манаслу (8156 м) е разположен на непалска територия, сравнително близо до Анапурна – на около 70 км. Преди Боян и Атанас да поемат към него, е имало 4 български експедиции, които са се опитали да се изкачат на върха – през 1993, 1998, 2008 и 2009 г.. Нито една от тях не е успяла да достигне повече от 7700 метра. Причините в повечето случаи са били лошо време, дълбок сняг, изкачвания в края на сезона. В една от експедициите загива Христо Станчев през 1998 г. Последният опит е на големия български алпинист Дойчин Василев и дъщеря му Маргарита Василева. Те са се опитали да достигнат Манаслу през 2009 г., но не успяват отново поради лошо време.

Експедиция към Манаслу
Експедиция към Манаслу. Снимка: himalayanexperience

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.