Боян Петров изкачи Манаслу!

0
 

Сподели

Shares

Боян Петров

Благодарение на Боян Петров-Съни вече на всички осемхилядници в света е стъпвал българин.

В сутрешните часове на 30 септември той е достигнал осмия по височина връх в света Манаслу (8163 м), който досега беше и единственият, на който не се беше качвал български алпинист. Новината за успеха на Боян съобщи сайтът на експедицията Seven Summit Treks Manaslu.

Боян Петров - в очакване на Манаслу
Обстановката в подножието на Манаслу преди изкачването на Боян. Снимка: Боян Петров

Към Манаслу Боян се отправи още в началото на септември. Лошото време в района на върха, обилният снеговалеж във високите части и дъжд в по-ниските, силен вятър и лавини, удължаха експедицията му и го принудиха да остане по-дълго от предвиденото в подстъпите към върха. Както алпинистът сподели в своя експедиционен дневник „Манаслу е известен с големите количества сняг (1 до 3 метра), които падат за много кратко време (понякога под 24 часа)“. Въпреки тежките условия, Петров успя да изкача прозорец от подходящо време и да го използва за изкачването на Манаслу.

През миналата година Боян Петров изкачи три осемхилядника в рамките на 100 дни, сред които известния с трудността си К2 (8611 м), и по този начин се превърна в едно от най-популярните лица на българския алпинизъм. Другите два върха, до които той достигна, бяха Канчендзьонга (8586 м) и Броуд пик (8047 м). Манаслу е петият връх над 8000 метра, който Боян изкачва. Първият беше Гашербрум I. Тези пет изкачвания, както и всичките в алпийската си история, Боян направи без да използва допълнителен кислород.

Следващата цел, която алпинистът си постави преди заминаването си за Манаслу, беше да успее да изкачи всички 14 осемхилядника в света.

Очаквайте още подробности около успеха на Боян Петров в 360mag.bg. Повече за него ще научите тук.

Боян Петров на К2
Боян Петров на К2

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.