СТЯГАЙ БАГАЖА: Базел, Швейцария

0
 

Сподели

Shares

Отвъд млечния шоколад, сиренето и часовниците, едва ли има някой, който да остане безразличен към алпийския пейзаж, планинарските традиции, атмосфера и култура.
Забързай зимата: Базел, ШвейцарияКакво: ски, сноуборд, трекинг, катерене, алпинизъм

Къде: въпреки че Женева е много по-популярна като изходна точка към повечето ски курорти, ако искате да избегнете тълпите и хаоса на големия град, насочете се към по-малкия и чаровен град Базел на север. Самият град е идеално място, ако искате да разнообразявате зимните спортове с култура, архитектура и изкуство, но да си дойдем на темата – на не повече от час около града има 13 ски зони, плюс още над 60 в радиус до 2 часа път. Хубавото на Швейцария е, че както всичко останало, градският транспорт е много добре уреден (и точен, разбира се!), така че съвсем нямате нужда от кола.

switzerland-800307_640

Ски и сноуборд

Ако нямате търпение да откриете сезона още преди началото на зимата, два курорта в Швейцария работят почти целогодишно – Зермат и Саас Фе (и двата на около 3 часа и половина от Базел). През октомври към тях се присъединяват още четири – Glacier 3000 между Les Diablerets и Gstaad, Engelberg на глетчера Tiltis, глетчера Vorab в Laax и глетчера Diavolezza, близо до Pontresina и St Moritz.
Engelberg, който е само на 1.30 от Базел, е разположен между 1050 и 3020 м н.в. на глетчера Тилтис. Мястото е особено популярно сред по-добрите скиори и сноубордисти, тъй като предлага предизвикателни карания, отлични извънпистови зони, както и бордпарк и куотърпайп. От октомври до декември, когато се брои за слабия ски сезон, може да намерите и доста добри оферти за настаняване и храна – понякога до 50% по-ниски от силния сезон.

През декември отварят врати абсолютно всички останали курорти, а от тези около Басел ще отбележим два не толкова популярни. Grindelwald – една от най-красивите местности (ако изобщо може да има подобно сравнение) в Швейцария, разположена точно под внушителния Айгер няма как да ви остави безразлични. Курортът е най-големият в региона Юнгфрау, с над 200 км писти, 20 лифта и 17 км крос кънтри пътеки. Andermatt пък е едно от най-старите и най-красиви планински села, а днес – също толкова атмосферен и спокоен курорт. Предлага 20 лифта и 125 км писти, плюс каране в съседната зона Oberalp/Sedrun, включено в ски паса, както и безплатно возене на влака Matterhorn Gotthard Bahn, с гледки към най-доброто, което района може да предложи като планински гледки.

Катерене

Ако искате да видите и една друга страна на активното време в швейцарските планини, което не е ски и сноуброд, на около 15 км от Базел е планината Юра с множество маршрути за катерене, някои от тях от доста високи категории, плюс достатъчно боулдъри, които да ви държат интереса.

jungfraujoch-594150_640

Валута

1 лв = 0.56 швейцарски франка

switzerland-107484_640

Дръж се като местен

Ако искаш да не се отличаваш от местните, въпросът не е какво да правиш, а какво НЕ – не закъснявай, не пресичай на червено, не изхвърляй боклук на улицата, не вдигай шум в събота вечер или неделя сутрин и не се шегувай много (особено с хора, които не познаваш).

ВИЖ ОЩЕ: Ако зимата не ти е по вкуса – стягай багажа за Кейп Таун, Южна Африка

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.